:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 16, 2024   20:58

0

109

Avramović: Kancelarija za vezu Kosova nema diplomatski status

Ambasador Srbije u Vatikanu Sima Avramović izjavio je večeras da Kancelarija za vezu Kosova pri Svetoj stolici, čije otvaranje je najavljeno, ne predstavlja nikakvo ustanovljavanje bilo kakvog diplomatskog statusa i dodao da je stav Vatikana o statusu Kosova ostao apsolutno nepromenjen.

Komentarišući izjavu predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani o otvaranju "Specijalne misije" Kosova pri Svetoj stolici Avramović je za T a n j u g  rekao da se zapravo otvara  Kancelarija za vezu koja će se baviti tekućim pitanjima i da to nije ništa spektakularno, jer slične kancelarije postoje i u drugim državama koje su odbile da priznaju nezavisnost Kosova, poput Grčke, Rumunije i Slovačke.

"Mi smo imali veoma, veoma ozbiljne razgovore sa najvišim, zvaničnicima Vatikana. Sve nam je detaljno obrazloženo i izričito rečeno da ta Kancelarija nema diplomatski status, da lice koje će se nalaziti na čelu nje nije diplomata, da nema diplomatske privilegije niti diplomatski imunitet", rekao je Avramović.

Dodao je da stav Vatikana po pitanju jednostrano proglašene nazavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, te da je to potvrđeno u brojnim razgovorima.

"Uvažili su koliki broj država u svetu ne priznaje tzv. Kosovo. Vatikan  kao ozbiljna država tako i postupa. Što se tiče odnosa sa Vatikanom možemo biti sasvim mirni i produbljivati ih, to je najvažniji posao", rekao je on.

Izvor: T a n j u g

VatikanKosovoSima Avramović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva