:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2022   15:17

0

173

Bajden: Grajner je u avionu, na putu ka SAD

Američka košarkašica Britni Grajner, koja je bila u zatvoru u Rusiji, razmenjena je danas za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je 12 godina proveo u zatvoru u SAD.

Američki predsednik Džozef Bajden na Tviteru je napisao da je Grajner "bezbedna, u avionu, na putu kući", preneo je Rojters.
 
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je Grajner razmenjena za Buta na aerodromu u Abu Dabiju, prenele su ruske agencije. 

Foto: AP

Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris razgovorali su telefonom s Grajnerovom iz Bele kuće, rekao je neimenovani američki zvaničnik, koji je dodao da je u razgovoru učestvovala i njena supruga.

Foto: Telegram / RIA Novosti

Grajner, koja je dva puta osvojila zlatne olimpijske medalje, je 17. februara na moskovskom aerodromu uhapšena zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji.

Osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora.

Bajden: SAD neće odustati od pregovora za oslobađanje Vilana

SAD nikada neće odustati od pregovora za oslobađanje još jednog Amerikanca zatočenog u Rusiji, Pola Vilana, izjavio je danas predsednik Džozef Bajden.

SAD i Rusija razmenili su ranije danas košarkašicu Britni Grajner koja je bila u zatvoru u Rusiji za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je 12 godina proveo u američkom zatvoru, preneo je Rojters. 

"Nažalost i iz potpuno nelegitimnih razloga, Rusija se prema Polovom slučaju odnosi drugačije nego prema Britninom. Iako još nismo uspeli da obezbedimo Polovo oslobađanje, ne odustajemo od toga. Nikada nećemo odustati", rekao je Bajden.

Foto: Si-En-En

Pol Vilan, bivši američki marinac, osuđen je na 16 godina zatvora u ruskoj oblasti Mordovija pod optužbom za špijunažu, što on negira.

Uhapšen je 2018. godine i osuđen dve godine kasnije.

Njegov brat Dejvid Vilan pozdravio je oslobađanje Grajnerove, ali je naveo da to ne sluti na dobro kada je reč o njegovom bratu.

Bajden je rekao da su zvaničnici u kontaktu sa Vilanovom porodicom.

„Nastavićemo da pregovaramo nadajući se Polovom oslobađanju. Garantujem to“, rekao je on.

Izvor: T a n j u g

Britni GrajnerkošarkašicaViktor ButrazmenaSADRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva