:

:

TV Most

Foto: Танјуг

SAD

clock

Decembar 02, 2020   11:18

0

76

Bajden: Neću odmah suspendovati Fazu 1 sporazuma s Kinom

Novoizabrani predsednik SAD DŽo Bajden izjavio je da neće odmah preduzeti mere za povlačenje Faze 1 trgovinskog sporazuma koji je predsednik Donald Tramp potpisao sa Kinom, izvestio je danas Njujork tajms.

„Neću povlačiti bilo kakve momentalne poteze, a isto važi i za carine. Neću prejudicirati opcije koje imam“, rekao je Bajden u intervjuu za njujorški list, prenosi Rojters.
Prema njegovom mišljenju, SAD treba da se vrate korišćenju vlastitih prednosti u pregovorima sa Kinom.
Sjedinjene Države, kako objašnjava, treba da razvijaju dvostranački konsenzus i da povećavaju državna ulaganja u istraživanje i razvoj, infrastrukturu i obrazovanje kako bi se bolje nadmetale sa Kinom.
„Želim da budem siguran da ćemo se boriti svom snagom tako što ćemo prvo ulagati u Ameriku“, rekao je Bajden.
Prema Fazi 1 sporazuma potpisanog početkom ove godine, Kina je prihvatila da poveća kupovinu američkih proizvoda i usluga za najmanje 200 milijardi dolara tokom 2020. i 2021. godine.
Sporazumom su takođe zadržane carine od 25 posto na niz kineskih industrijskih dobara i komponenata vrednih 250 milijardi dolara koje koriste američki proizvođači, kao i kineske kontratarife na američku robu u iznosu od preko 100 milijardi dolara.
Bajdenov tim će se zalagati za mere usmerene na kineske „nefer prakse“, koje, kako se navodi u intervjuu, uključuju „krađu intelektualne svojine, dampingovanje cena proizvoda, nezakonito subvencionisanje korporacija“ i primoravanje američkih kompanija na „transfer tehnologija“ kineskim kolegama.
U vezi sa Iranom, Bajden je rekao da ostaje pri stavu da će njegova administracija ukinuti sankcije ako se Teheran vrati "strogom poštovanju nuklearnog sporazuma".

 

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva