:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2020   12:47

0

36

BDP porastao na kvartalnom nivou 7,4%, na godisnjem pao 1,4%

Bruto domaći proizvod Srbije porasto je u trećem kvartalu 2020. u odnosu na drugo tromesečje za 7,4 posto, prema desezoniranim podacima, dok je na godišnjem nivou zabeležio realni pad od 1,4 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je značajan međugodišnji realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u građevinarstvu (za18%), u sektorima trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (za 3,0%) i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti (za 7,9%).

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti ostvarili su sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, od 3,2 procenta, sektor informisanja i komunikacija, za 6,0 posto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou realni pad zabeležen je kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su opali za 0,9 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 5,3, rashodi za finalnu potrošnju države za1,0 posto, bruto investicije u osnovna sredstva za 5,5, izvoz robe i usluga za 8,5 procenata a izdaci za uvoz robe i usluga su smanjeni za 2,7 posto, prema podacima državne statistike.

Izvor: Танјуг

ekonomijaBDP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva