:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2023   19:39

0

81

Beriša: Celokupno društvo u Prištini želi da prekine svaki dijalog sa Beogradom

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izjavio je da celokupno političko društvo u Prištini nastoji da posle 24. septembra prekine svaki razgovor sa Beogradom.

U izjavio za T a n j u g, Beriša je rekao da se, kada je u pitanju sastanak u Tirani, nije očekivalo da će doći do direktnog sastanka premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, zato što postoje dva potpuno različita pristupa.

"Imamo pokušaj celokupnog političkog društva na Kosovu da se posle 24. septembra prekinu svi razgovori sa Srbijom i da se taj razgovor, koji je vodio ka tome da može doći do nekog sporazuma na uređenju odnosa Prištine i Beograda, u potpunosti prekine. To se najbolje može videti iz izjave predsednika skupštine, koji je rekao da je dijalog mrtvo slovo na papiru i da to uopšte nije prioritet vlade", rekao je Beriša.

S druge strane, navodi, imamo kupovinu vremena od strane Kurtija i predsednice Vljose Osmani koji pokušavaju da dovedu u zabludu evropske i američke činovnike da postoji volja za nastavkom dijaloga.

"Oni u potpunosti ne žele dijalog i Kurti želi da tako završi svoj mandat i uđe u novi mandat sa narativom sa kojim je došao na vlast, a to je da neće razgovarati sa Srbijom. On ne vidi potrebu za razgovorom, jer je došlo do samostalnosti Kosova. Samim tim, on smatra da je to pitanje završeno", poručio je Beriša. 

On ukazuje da se pojavljuje novi problem nakon prihvatanja Srpske liste da izađe na izbore na severu.

"Uredba Kurtijeve vlade je u potpunosti zakomplikovala izbore na severu, jer tu je sada taj proces izuzetno komplikovan. Komplikovan je zato što sada treba tri građanina da pokrenu inicijativu, pa da se skupi 20 odsto punoletnih građana koji imaju pravo glasa da traže smenu opštinskog rukovodstva, pa tek onda da se zakažu izbori. To ukazuje na to da bi to moglo da se desi marta naredne godine", upozorava Beriša.

S druge strane, dodaje, imamo meko ili nikakvo insistiranje prema Prištini onih koji su doveli do sporazuma u Ohridu. 

"Šolc, da je zainteresovan da se pitanje odnosa Beograda i Prištine reši, to bi jednostavno i brzo rešio. Nemački ambasador Rode je bio izuzetno agilan juče i razgovarao sa Kurtijem, jer kada god je trebalo da zemlje Kvinte donesu neku bitnu odluku, onda se pojavljivao ambasador Rode. Šolc da to želi da reši, rešio bi preko ministarke inostranih poslova, jer je on taj zamajac koji stoji iza Kurtija i njegove politike", rekao je Beriša.

On smatra da je društvo na KiM umorno od evropskih igara i igara zemalja Kvinte.

"Kurti mora da shvati da mora da sedne u Beogradu sa predsednikom Srbije i razgovara direktno, bez posrednika. To je moje viđenje. Svaka od zemalja koje učestvuju na ovom samitu se drži svog pravca delovanja, a nikako onoga što bi donelo relaksaciju situacije na Zapadnom Balkanu", rekao je Beriša. 

Izvor: T a n j u g

Demo Beriša
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva