:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Mart 05, 2020   21:10

0

216

Beriša: Obavezno služenje vojnog roka prevaziđena ideja

Ratni komandant bivše Oslobodilačke vojske Kosova Hisen Beriša izjavio je danas da je namera kosovskog premijera Aljbina Kurtija da na KiM vojna služba postane obavezna prevaziđena ideja.

“Mislim da je ova ideja prevaziđena ne samo za Kosovo, već i za zemlje regiona i imala bi smisla kada bi se time podrazumevala edukacija građana iz oblasti odbrane i bezbednosti, ali ne i obaveznim klasičnim vojnim sistemom”, rekao je Beriša.

Prema njegovim rečima, Kosovu je potrebno stvaranje profesionalnih vojnih kapaciteta i formiranje profesionalne vojske.

Takođe je komentarisao razvoj kosovske vojske.

Beriša je u izjavi za Ekonomia Onlajn rekao da će pripadnici koji izlaze iz Akademije odbrane ispuniti očekivanja strateških partnera i da će Kosovo uskoro biti deo važnih bezbednosnih organizacija.

“Verujem da ćemo sa oficirima koji završe Akademiju odbrane, sa vojnicima koji imaju veoma profesionalan program obuke i sa vojnim rukovodstvom ispuniti očekivanja naših strateških partnera i da će Kosovo uskoro biti deo evropskih i međunarodnih integracija”, rekao je on.

Podsetio je da je vojska podržana od strane SAD i da je to nepovratan proces.

“Kurtijeva vlada ima svoj program za koji verujem da će ga utvrditi faktorima i procesima koji određuju proces na opštem planu na KiM, međutim u pogledu vojske i vojnih kapaciteta, i to se odnosi na bilo koju vladu, Vojska Kosova je projekat koji direktno podržava SAD, a saradnja proističe iz sporazuma o statusu snaga i to je nepovratan proces”, ocenio je Beriša.

On je poručio da kosovska vojska u narednom periodu treba da se opremi sistemom za kontrolu vazdušnog prostora koji će nositi ime Salji Čeku i protivraketnim odbrambenim sistemom koji bi nosio ime Adema Jašarija.

“Moj san i moj zahtev koji ću stalno upućivati mojim kolegama i saradnicima koji služe u Kosovskim bezbednosnim snagama je da u budućnosti imamo sistem za kontrolu vazdušnog prostora, radare, a koji će nositi naziv Salji Čeku i sistem protivraketne odbrane koji bi nosio ime Adema Jašarija”, rekao je on.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMBSK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva