:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2024   18:58

0

56

Besni farmeri upali na sajam uoči Makronove posete – gurali se sa policijom, više uhapšenih

Francuski farmeri upali su na sajam poljoprivrede uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odnosa države prema ratarima. Policija je pokušala da obuzda demonstrante nakon čega je došlo do sukoba, a nekoliko osoba je uhapšeno. Makron je osudio rušenje štandova, dok su farmeri psovali predsednika Francuske.

Grupa francuskih farmera upala je na sajam poljoprivrede u Parizu uoči planirane posete francuskog predsednika Emanuela Makrona kako bi izrazili nezadovoljstvo i bes zbog rasta troškova i drugih izmenjenih propisa na štetu ratara.

Farmeri su vikali i zviždali, pozivajući na ostavku francuskog predsednika, koga su psovali, a na skupu je bilo i na desetine policajaca.

"Ovo je naš dom", uzvikivali su farmeri, dok su francuski policajci pokušavali da obuzdaju demonstracije, kada je došlo i do sukoba.

Nekoliko osoba je uhapšeno, rekao je Rojtersov očevidac, a prenosi Gardijan.

Otkazana debata i Makronova osuda 

Makron se sastao za zvaničnicima sindikata poljoprivrednika.

Naknadno je trebalo da na sajmu održi debatu sa farmerima, prerađivačima hrane i predstavnicima trgovinskih lanaca.

Ipak, debata je otkazana nakon što su sindikati poljoprivrednika saopštili da se neće pojaviti.

"Ovo govorim za sve poljoprivrednike – ne pomažete nikome od svojih kolega razbijanjem štandova i tako što onemogućavate održavanje skupa", rekao je Makron nakon sastanka sa predstavnicima dela sindikata francuskih farmera i ratara.

Protesti poljoprivrednika u Evropi i borba za bolje uslove

Poljoprivrednici protestuju širom Evrope, pozivajući na bolje prihode i manje birokratije. Evropski farmeri osuđuju i nelojalnu konkurenciju zbog jeftine uvezene robe.

Sajam farme u Parizu je veliki događaj u Francuskoj, koji privlači oko 600.000 posetilaca tokom devet dana programa.

Francuski farmeri su ranije ovog meseca uglavnom obustavili proteste koji su uključivali blokadu auto-puteva i odlaganje stajnjaka ispred javnih zgrada nakon što je premijer Gabrijel Atal obećao nove mere pomoći države, vredne oko 400 miliona evra.

Izvor: RTS, Rojters,Gardijan

FrancuskafarmeriprotestMakron
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva