:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 13, 2020   13:15

0

237

Bez Zajednice srpskih opština moguće da Srbi napuste prištinske insititucije

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM.

Odbijanje Prištine da razgovara o ZSO je udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, posle sastanka.

To je jedan od pet zaključaka, posle izjava iz Prištine koje idu u tom pravcu, te neangažovanja Brisela po pitanju poštovanja dogovora, poput ZSO, iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013.

petkovic,, djuric,, srbi, sa, kim

Petković je istakao da je formiranje ZSO strateški interes Srba na KiM i da će svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biti tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda.

Petković je napomenuo da su Srbi pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO, pa su zato i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu.

"Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM", rekao je Petković.

Na sastanku je izraženo zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sa nadležnim institucijama Beograda sarađuje na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prištinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce zločina. Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja.

Srbi sa Kosova i Metohije zahvalni su predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na doslednoj i odlučnoj pomoći i nastaviće da bezrezervno podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske državne i nacionalne interese na Kosmetu. Srbi sa Kosova i Metohije imaju apsolutno poverenje u predsednika Aleksandra Vučića i njegovu nepokolebljivost u borbi za srpski narod u pokrajini, a naročitu zahvalnost duguju donedavnom direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću kao ključnom akteru te borbe, koju će nastaviti i sa pozicije ambasadora Srbije u SAD, jedan je od zaključaka donetih na sastanku.

Posebna zahvalnost iskazana je zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednjih nekoliko decenija, uz ocenu da je ekonomska samoodrživost srpskog naroda u pokrajini jedan od najvažnijih preduslova njegovog opstanka.

Pred Lajčakom težak posao, 2.727 dana bez ZSO

Petković je ocenio danas da je pred Miroslavom Lajčakom težak posao, jer, kako kaže, Priština jasno stavlja do znanja da ne želi da ispuni dogovoreno i da joj ne treba kompromis sa Beogradom.

Petković podseća da ni posle 2.727 dana od preuzimanja obaveza iz Briselskog sporazuma nije uspostavljena Zajednica srpskih opština, a da je Srbija ispunila sve što je dogovoreno iz tog sporazuma.

''Svima je jasno da bez Beograda nema rešenja i zato je važno da nastavimo da razgovaramo. To da Priština ne uspostavlja ZSO, da na Ustavnom sudu poništavaju 22 od 23 principa i ostavljaju "ljušturu", koja je manje od nevladine organizacije, tako niko ne može da se ponaša sa Srbijom i srpskim narodom'', naglasio je Petković.

"Ako sve ono što se dogovorimo, treba posle da bude poništeno u Prištini, time je Priština pljunula na samu EU, koja je odgovorna za sprovođenje svega što je dogovoreno", rekao je Petković posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, kojem je prisustvao i doskorašnji direktor Kancelarije Marko Đurić.

Petković je kazao da je u interesu Beograda da pregovara sa Prištinom ''koliko god da je teško'' i da na taj način brani srpski narod na KiM, kao i da čini sve da ga zaštiti i obezbedi mu budućnost u južnoj pokrajini.

"Zato Albanci neće dijalog. Hoti kaže zašto da pregovaraju kad svakim novim danom u Briselu postoji mogućnost da se dođe do kompromisa. On jasno kaže da njima kompromis ne treba'', naveo je Petković.

Dodao je da se nada ''zdravom razumu'' i da će Priština shvatiti da samo u razgovoru sa Beogradom može doći do rešavanja kosovskog čvora i uz postizanje kompromisnog rešenja.

Izvor: Танјуг, TV Most

KiMPetkovićĐurićSrbi sa KiMZSOLajčak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva