:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2015   12:05

0

186

Bez dogovora o energetici u Briselu“Pošto Priština na današnjim razgovorima nije pristala da Zajednica srpskih opština i Elektroprivreda Srbije osnuju novu kompaniju koja će se baviti distribucijom električne energije na severu Kosova, oni snose odgovornost što danas nije bilo većeg uspeha”, rekao je Đurić novinarima u Briselu.

On je danas zajedno sa ministrom za energetiku Aleksandrom Antićem proveo nekoliko sati u razgovoru sa prištinskom delegacijom koju je vodila potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri i sa saradnicima visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

“Sem toga, nismo mogli da pristanemo da se velika imovina koju Srbija poseduje na Kosovu izvlači iz naših okvira”, kazao je Đurić i podsetio da je i premijer Aleksandar Vučić nedavno jasno poručio da akomulaciono jezero Gazivode neće predati prištinskoj strani.

Đurić je kazao da su odbijanjem da novu kompaniju osnuju ZSO i EPS članovi prištinske delegacije odstupili od Briselskog sporazuma i ranije dogovorenog Akcionog plana za njegovo sprovođenje i da su tokom današnjih razgovora bili “vidno nervozni”.

“Predlagali su da umesto toga osnivači kompanije budu pojedini Srbi sa KiM, a pri tom su zaboravili da je gradonačelnik Zubinog Potoka Vulović uhapšen kada je nedavno predložio upravo to”, rekaoje on.

Đurić je izjavio da srpska strana i pored izostanka napretka nema razloga da bude nezadovoljna, jer su i saradnici Mogerinijeve uočili da krivica za neuspeh počiva na Prištini.

On je dodao da je Priština flagrantno prekršila i sporazum o civilnoj zaštiti na severu Kosova, jer pripadnicima CZ nisu dobili položaje koji su im obećani.

“Mislim da je procesu normalizacije zadat udarac onog trenutka kada je Priština odbila da razgovara o ZSO iako je to prvi element Briselskog sporazuma i prva tačka Akcionog plana”, rekao je Đurić i istakao da u EU znaju da je Srbija učinila sve da do normalizacije dođe.

“Sada je na velikim silama da odluče kako će tretirati Srbiju, a mi smatramo da ni otvaranje poglavlja 35 ni ceo proceš evropskih integracija ne bi trebalo da trpe zbog tvrdoglavog i nedoslednog stava Prištine”, kazao je on.

Ministar Antić je ukazao da je jedan od pozitivnih aspekata današnjih razgovora bio dogovor da se pitanje energetike vrati u okvir Energetske zajednice.

“Kao što znate, Srbija je u potpunosti primenila zakonodavstvo EU u oblasti energetike, a Priština je daleko od toga, iako je trebalo da to učine još od 1. januara ove godine”, rekao je Antić, dodajući da su evropski partneri prepoznal i konstruktivni stav Srbije po ovom pitanju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva