:

:

TV Most

clock

April 11, 2022   9:54

0

105

BIA: Srpski bezbednjaci ne planiraju nikakva ubistva

Bezbednosno informativna agencija (BIA) uputila je danas pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem najoštrije osuđuje i demantuje, kako se navodi u saopštenju dostavjenom T a n j u g u, maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva.

Time BIA reaguje na navodne pretnje smrću nekadašnjem izvestiocu Saveta Evrope, koji je istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima, Diku Martiju, koje, kako tvrdi, dolaze iz „određenih krugova srpskih obaveštajnih službi".

„U ovim teškim vremenima takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Srbiji i ugledu BIA, i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom. BIA će uprkos svim pritiscima i pokušajima destabilizacije nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti Srbije i njenih građana“, navodi se u saopštenju BIA.

Marti je decembra 2020. ima visoku policijsku zaštitu.

On je, u intervjuu za švajcarski dnevnik „Miz o poen“, rekao da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

Kako je objasnio, od tada se nalazi pod najvišom policijskom zaštitom i ponuđeno mu je da promeni identitet i adresu, međutim on na to nije pristao.

U tom intervjuu Marti je rekao da pretnja smrću "izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi "bacili krivicu na Albance sa Kosova“.

Inače Marti je autor izveštaja za Savet Evrope 2010.godine u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i „žutu kuću“; to jest trgovinu organima.

Na osnovu tog izveštaja pokrenuta istraga protiv Hašima Tačija, kojem se sada sudi u Hagu.

Izvor: T a n j u g

BIADik Marti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva