:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2024   9:10

0

46

Bitka za Časov Jar se zaoštrava; Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost

Bitka za Časov Jar se zaoštrava, Moskva raspredila 25.000 vojnika u blizini grada. Volodimir Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage PVO tokom protekle noći presrele ili oborile 12 ukrajinskih dronova.

Unian: Časov Jar opustošen, izgleda poput Bahmuta i Avdejevka

Unian navodi da strateški važan grad Časov Jar, koji je već mesecima pod napadom ruskih snaga, danas podseća na ruševine okupiranih Bahmuta i Avdejevke.

Asošijeted pres je objavio snimak grada dronom. Na snimku se vide razaranja velikih razmera u Časovom Jaru, gde gotovo da nema netaknute zgrade.

Grad, u kojem je nekada živelo 12.000 ljudi, postao je praktično pust.

Njegovo zauzimanje će Rusiji dati kontrolu nad vrhom brda, sa kojeg će moći da napadne druge gradove koji čine osnovu istočne odbrane Ukrajine, navodi Unian.

(Unian)

Kuleba: Rusija oštetila polovinu energetske infrastrukture Ukrajine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba rekao je za Forin polisi da je, kao rezultat granatiranja od strane ruskih okupacionih snaga, oštećena polovina energetske infrastrukture Ukrajine.

"Ruske balističke rakete su prava pošast ovog rata. U poslednje vreme se uglavnom koriste za uništavanje našeg energetskog sistema. Usuđujem se da kažem da, ako bi neka druga zemlja patila od ovih razmera energetskog uništenja, izgledala bi mnogo, mnogo gore od Ukrajine. Mi se držimo jer smo mnogo naučili, znamo šta je to, ali da bude jasni, polovina našeg energetskog sistema je oštećena", rekao je Kuleba.

(Unian)

Ministarstvo odbrane Rusije: Oboreno 12 ukrajinskih dronova

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage PVO tokom protekle noći presrele ili oborile 12 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad pet oblasti.

"Dežurni sistemi PVO presreli su i uništili 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih pet iznad Brjanske, po jednu iznad Kurske i Belgorodske oblasti, dve iznad teritorije Rostovske oblasti i tri iznad Krasnodarskog kraja", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Od početka napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine zvanična Moskva gotovo svakodnevno saopštava o napadima ukrajinskih dronova na pogranične i centralne oblasti Rusije.

(Interfaks)

Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o smeni Ilje Vitjuka sa mesta šefa Odeljenja za kontraobaveštajnu zaštitu državnih interesa u oblasti informacione bezbednosti Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

Dekret o tome objavljen je na sajtu ukrajinskog predsednika, prenosi Interfaks Ukrajina. U odluci nisu navedeni razlozi za smenu Vitjuka, ali Ukrajinska pravda navodi da su početkom aprila novinari istraživači portala Slidstvo.info otkrili da je Vitjukova supruga u decembru 2023. godine kupila luksuzni stan od skoro 200 kvadratnih metara.

Nakon toga je SBU saopštila da je Vitjuk suspendovan dok se proveravaju okolnosti slučaja i poslat na prvu liniju fronta.

Nacionalna agencija za sprečavanje korupcije počela je potom provere "kako bi utvrdila korespondenciju životnog standarda Vitjuka I.A. sa imovinom koju on i članovi njegove porodice imaju i prihodima koje su ostvarili", navodi Ukrajinska pravda.

(Interfaks Ukrajina)

Rusija: Ukrajinski dronovi pokušali napad na energetski objekat u Smolenskoj oblasti

Ukrajinske bespilotne letelice pokušale su da napadnu objekat civilne energetske infrastrukture u Smolenskoj oblasti,  izjavio je gubernator Vasilij Anohin.

Anohin je rekao da nema povređenih, prenosi Interfaks.

Prethodno je gubernator Orlovske oblasti Andrej Kličkov izjavio da su usled napada dronom oštećeni objekti energetske infrastrukture u Glazunovskom i Sverdlovskom okrugu. Prema rečima Kličkova, došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom jednog broja korisnika.

(Interfaks)

Važno uporište ukrajinskih oružanih snaga na istoku Ukrajine, Časov Jar trpi ogroman pritisak ruske vojske.

Prema Fajnenšel tajmsu, Rusija je poslednjih nedelja rasporedila do 25.000 vojnika u blizini grada. Na drugim žarištima duž linije fronta, moskovska vojska takođe gura napred, sa ciljem da zauzme što je moguće više teritorije pre nego što stigne pomoć Zapada.

Na tom tragu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je veću i bržu isporuku oružja.

Moskva napominje i da su trupe na terenu uništile štab operativne komande ukrajinske vojske "Jug".

Sa druge strane, Oružane snage Ukrajine tvrde da su uništile su dva ruska protivvazdušna raketna sistema "buk" u oblasti Sumija. Iz Kijeva ističu da su bespilotne letelice pogodile dve rafnerije nafte u ruskim regionima Rjazanjska i Voronježa.

Ukrajina nastoji da iscrpi ruske kapacitete za preradu nafte, što bi trebalo da podrije izvoz i prouzrokuje skokove cena na domaćem tržištu.

Ministarka spoljnih poslova Letonije Baiba Braže kaže da postoje zemlje koje su Ukrajini dale oružje za udare po teritoriji Rusije bez ograničenja.

Napomenula da Ukrajina već dobija dronove dugog dometa i baterije američkog raketnog sistema ATACMS čiji je domet veći od 300 kilometara.

Izvor: RTS; Foto: T a n j u g/AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva