:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2019   10:41

0

151

Bivša predsednica Malte zgrožena zbog tretmana srpske dece

Bivša predsednica Malte i šefica organizacije Juročajld Mari-Luiz Koleiro Preka sastala se sinoć sa roditeljima iz Srbije, čijoj deci preti progon sa Malte, saznaje RTS. Vladi Malte predata peticija sa 3.000 potpisa, među kojima su i brojne poznate ličnosti.

 

Bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka je tokom sinoćnjeg sastanka sa roditeljima izrazila zgroženost zbog tretmana dvadeset dva srpska deteta, kojima preti progon sa Malte.

Ona je, kako saznajemo, izrazila podršku roditeljima poreklom iz Srbije, koji se suočavaju sa problemom, jer administracija Malte ne želi da odobri boravišne dozvole za decu.

Njima su nedavno poslate odbijenice, a kao razlog navedeno je to što roditelji nemaju dovoljne prihode.

Predata peticija 
Prema najnovijim informacijama do kojih je došao RTS, za manje od 24 sata prikupljeno je 3.000 potpisa za peticiju kojom se zahteva da deca ostanu na Malti sa svojim roditeljima.

Peticija koju su potpisale brojne javne ličnosti, predata je Vladi, rekao je za RTS Vladica Đorđević, čija ćerka nije dobila boravišnu dozvolu iako je rođena na Malti.

Šta će zatim biti, roditelji za sada ne znaju zbog nedavne smene premijera. Prepostavljaju da će tek nakon formiranja nove vlade njihovo pitanje biti razmotreno.

Široka podrška javnosti 


Mari-Luiz Koleiro Preka predložila je roditeljima da zatraže advokatsku pomoć i ukazala im na to da Agencija koja se bavi izdavanjem boravišnih dozvola krši brojne podzakonske akte.

Roditelji iz Srbije su, kako saznajemo, dobili i široku podršku nevladinih organizacija i poznatih ličnosti na Malti – nadbiskup Čarls Skikluna, Komora psihologa Malte, Udruženje pedijatara Malte, Udruženje psihijatara Malte.

Brojni advokati ponudili su im besplatno zastupanje ukoliko predmet ode do Ustavnog suda.

Izvor: RTS

MaltadecaSrbi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva