:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2023   18:50

0

143

Bivši britanski ambasador: Navodi Ališe Kerns o SPC su besmislice

Bivši britanski ambasador u SR Jugoslaviji Ajvor Roberts, izjavio je danas da su besmislene tvrdnje britanske poslance Ališe Kerns, kojima navodi da je Srpska pravoslavna crkva učestvovala u švercu oružja iz centralne Srbije na KiM, i to tako što je navodno koristila vozila hitne pomoći.

"Balkan u celini je plodno područje za teorije zavere, lažne vesti i dezinformacije. Ne mislim da bi parlamentarci Velike Britanije ili drugih zemalja trebalo da se uključe u pogoršanje situacije i sprečavanje dogovora širenjem očigledno lažnih informacija. Tvrdnje Ališe Kerns o švercu oružja su besmislica", rekao je Roberts u intervjuu za Demostat.

Povodom navoda pojedinih medija da britanska obaveštajna služba navodno priprema novi rat na KiM, kao i da je Kerns agentica službe, Roberts je ocenio da bi 'i ne baš bistro dete, primetlio da su te priče besmislene'.

Govoreći o francusko-nemačkom planu, kao i o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), on je rekao da mora doći do konačnog sporazuma dve strane, kao i da Priština mora da ispoštuje obavezu i osnuje ZSO.

"Obaveze koje je jedna strana preuzela moraju se poštovati. Ali, realizacija Zajednice srpskih opština nije sama sebi cilj. Ono što je važno jeste da se zadrži zamah ka konačnom sporazumu i zbog toga moramo da nastavimo da razgovaramo o obliku tog sporazuma", rekao je Roberts.

Smatra da je najbolje rešenje za pitanje KiM, kao što je bilo i za probleme u Hrvatskoj i Bosni, da se ljudima omogući da ostanu u svojim domovima i da se njihova ljudska prava i prava kao manjine poštuju od strane većine dok oni, zauzvrat, prihvate vladavinu prava države u kojoj žive.

"Masovne migracije, kakve smo videli iz Krajine, nisu dobro rešenje i ako su teritorijalne razmene konsenzusom bile jedini način da se to izbegne, onda im treba dati pravo da budu razmatrane", rekao je Roberts.

Misli da će srpska manjina na KiM dobiti autonomiju, što je, kako je naveo, bolan kompromis koji će prištinsko rukovodstvo morati da napravi.

"Srpska manjina sa svoje strane mora da prihvati da se autonomija odnosi i na kulturu i privredu i na lokalnu samoupravu, a ne na pravo na otcepljenje. To je gorka pilula koju srpska strana mora da proguta zauzvrat. Biće teško finalizirati sporazum, ali svi moraju da misle o dugoročnim koristima, a ne o kratkoročnim bolovima", rekao je bivši britanski ambasador u Beogradu.

Upitan da prokomentariše pismo zapadnih parlamentaraca upućeno visokim zvaničnicima EU, Velike Britanije i SAD i specijalnim izaslanicima Miroslavu Lajčaku, Gabrijelu Eskobaru i Stjuartu Piču, a u kojem se traži da se 'pojača pritisak na Srbiju' u okviru rešavanja pitanja KiM, Robertson je naveo da ponekad pomisli kako 'postoje dve Srbije'.

"Ponekad pomislim da mora da postoje dve Srbije,  jedna koja stvarno postoji i druga koja postoji samo u glavama Vučićevih kritičara. Prvo, svako ko je bilo koje vreme proveo u regionu zna da pritisak na Srbe jednostavno izaziva tvrdoglavost 'iz inata' koja ne može biti od pomoći. Drugo, trenutno ne postoji nijedna druga politička snaga u Srbiji koja može da ima većinu i neophodna ovlašćenja za postizanje dogovora o Kosovu", rekao je Roberts.

"Ne znam odakle tim parlamentarcima informacije, ali ako su zainteresovani za trajno rešenje kosovskog pitanja, onda bi trebalo da puste Kurtija i Vučića da nastave sa razgovorima i da podrže međunarodne pregovarače. Sada moramo svi zajedno da radimo na zajedničkoj viziji regiona koji je povratio političku stabilnost, ekonomski rast i slobodu kretanja", zaključio je Roberts.

Izvor: T a n j u g

Ajvor RobertsAliša KernsSPCKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva