:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 01, 2023   11:47

0

124

Blažić: Nadležnosti ZSO definisane 2015, ona u tom obliku mora biti formirana

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost rekao je danas da su nadležnosti Zajednice srpskih opština jasno definisane ugovorom iz 2015. godine i da ona u tom obliku mora biti formirana.

"Kada god da se aktuelizuje formiranje ZSO, iz Nemačke stižu neki non pejperi kako ona treba da izgleda i koje nadležnosti da ima. Njene nadležnosti su vrlo jasno definisane ugovorom iz 2015. godine, i ona u tom obliku mora biti formirana", izjavio je Blažić za T a n j u g.

Govoreći o koracima ka primeni Ohridskog sporazuma, Blažić je istakao da Srbija nikada nije bežala od razgovora, i da je jasno rekla da je implementacija i put ka normalizaciji odnosa vrlo jasan za Srbiju, ali i za međunarodne partnere koji su garanti formiranja ZSO, a to su formiranje ZSO, raspisivanje izbora na severu KiM, povratak Srba u institucije i povlačenje specijalnih jedinica sa severa KiM.

Smatra da je poruka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Beogradu bila blaža od one koju je poslala iz Prištine, ali napomenuo da je treba razumeti u kontekstu posete Beogradu, odnosno da je ona svakako morala da pozdravi reforme koje su se desile u medijskom sektoru.

"Istakla je da smo mi najozbiljniji kandidat koji prednjači za članstvo EU, ali s druge strane vidimo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrlo jasno rekao šta nas očekuje, šta su zahtevi EU i da to ne treba upakovati u neke raznorazne folije narodu, da on uvek jasno i iskreno istupa koji su zahtevi evropskih partnera prema nama. Situacije je i dalje teška i očekuju nas dalji pregovori i borba za nacionalne interese", ocenio je Blažić.

Govoreći o sadašnjim amnistracijama EU i SAD, kojima sledeće godine ističe mandat, rekao je da je svakoj administracije cilj da zatvori problem Kosova koji su oni otvorili 1999. godine agresijom na Jugoslaviju, kršeći povelju UN i rezoluciju 12 44.

"Predsednik je vrlo jasno rekao da pregovori ne mogu da budu danas za sutra. Mi ćemo se držati ustava Republike Srbije, naše crvene linije su poznate. Kolika god da su njihova očekivanja i pritisci, mislim da je situacija na terenu ono što mora prvo da se normalizuje, pa tek onda da se dolazi sa nekim rokovima i zhatevima, i da očekujete nešto", zaključio je Blažić.

Izvor: T a n j u g

Marko BlažićZSOUrsula fon der Lajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva