:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2023   15:07

0

83

Blinken se sastao sa šefom turske diplomatije u Vašingtonu

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Vašingtonu sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Dvojica zvaničnika su razgovarala o sukobu Izraela i palestinske militantne grupe Hamas i o naporima da se sukob ne proširi, navodi se u saopštenju.

Blinken i Fidan su istakli da je neophodno osloboditi preostale taoce i omogućiti isporuku humanitarne pomoći.

Dodaje se da je Blinken ukazao i na važnost ratifikacije švedske aplikacije za pristupanje NATO-u.

Erdogan je potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u i podneo ga parlamentu 23. oktobra. Odbor za spoljne poslove parlamenta je 16. novembra odložio razmatranje protokola.

Da bi se pridružila Alijansi, što je Švedska tražila nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Stokholm mora da ima odobrenje svih sadašnjih članica NATO-a, uključujući Tursku, koja je članica NATO-a već više od 70 godina i ima drugu po veličini vojsku, posle američke, navodi turska agencija Anadolija. 

Turska podstiče švedske vlasti da preduzmu konkretne korake za ublažavanje bezbednosnih zabrinutosti Ankare, posebno u pogledu podrške terorističkoj organizaciji Radnička partija Kurdistana (PKK), grupi čiji su višedecenijski napadi na Tursku odneli oko 40.000 života.

Izvor: T a n j u g

BlinkenFidanStejt department
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva