:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 10, 2019   13:50

0

241

Bocan-Harčenko: Nema uslova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Amabsador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je Balkan najavažniji region za stabilnost u Evropi i da otvoreno kosovsko pitanje predstavlja najveću prepreku u ostavarenju tog cilja.

Otvoreno pitanje Kosova - nepostojanje pomaka u dijalogu i rešenja - jedan je od njavažnijih razloga za nestabilnost u regionu, rekao je Bocan-Harčenko na predavanju "Balkanska politika Rusije" i ocenio da je bez konačnog rešenja svih otvorenih pitanja nemoguće uspostaviti stabilnost širom Evrope.

"Mislim da ne postoji nijedan uslov, ni preduslov za konstruktivnu razmenu mišljenja i nastavak razgovora Beograda i Prišitne", naveo je ambasador i podsetio da Moskva podržava nastavak dijaloga i smatra da je dosadašnji format razgovora najbolji.

Kao najveću prepreku i najvažniji problem za nastavak dijaloga Bocan-Harčenko vidi to što EU nije uspela da se postignuti dogovori implementiraju, što, kako kaže, smanjuje poverenje u razgovore i posredovanje.

"To je očigledno. I sada kada se razmišlja o nastavku važna je realizacija dogovorenog", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da nema osećaj da će problem biti rešen uskoro.

On je ocenio da je neophodan pritisak na Prišitnu i u smislu poboljšanja situacije i svakodnevnog života, ali je to, kako je dodao, za sada nemoguće, jer nakon izbora nisu formirane institucije.

Iz tog razloga, kako dodaje, svaka priča o dijalogu ima samo teoretski smisao.

"Rusija se uvek zalaže i zalagaće se za direktne pregovore, ali pregovri ne smeju biti samo parole, za nametnute opcije", rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da je bolje sačekati da se povrati poverenje i da se radi na rešavanju sitnih svakodnevnih problema građana.

Prema njegovim rečima, važno je da se na KiM zadrži i vojno i civilno prisustvo, da se njihovo ukidanje ne dozovli da bi Priština zadovoljila svoje interese.

Izvor: Танјуг

KiMBocan Harčenkodijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva