:

:

TV Most

clock

Decembar 27, 2022   14:37

0

168

Bocan-Harčenko: Situacija na KiM na ivici sukoba, snažan stav Beograda odgovara tome

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je situacija na KiM opasna i napeta i da se nalazi na ivici šireg sukoba i naglasio da snažan stav predsednika Srbije apsolutno odgovara dešavanjima na terenu.

"Snažan stav predsednika Srbije, ministra odbrane, u skladu je sa situacijom, odbrambene snage na najavišem nivou spremnosti apsolutno odgovaraju situaciji na terenu", rekao je Bocan-Hračenko za T a n j u g  na pitanje da prokomentariše situaciju u pokrajini.

Ambasador je podsetio da njegovu ocenu situacije na KiM dele i Moskva i juče ju je saopštila i zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

"Situacija je veoma opasna, napeta i nalazi se na ivici širih sukoba, i prema našem mišljenju opisuje i odražva sva dešavanja na terenu i oko Kosova", rekao je on i dodao da uvek postoji nada da će se naći rešenje za situaciju, ali da i pored razmišljanja ne vidi argument u prilog očekivanja, koji bi ojačali tu nadu.

Ruski ambasador podseća da Priština radi ono što radi i ne krije svoje namere - a u širem smislu to je želja da uspostavi kontrolu na severu Kosova nad srpskim sredinama i sredinama sa pretežno srpskim stanovništvom.

"To je uvek bila mašta Prištine, ali sad smatraju da je došlo vreme za realizaciju", ocenio je ambasador i dodao da sada imaju zadatak da uspostave kontrolu u srpskim sredinama i da Beograd prizna Kosovo u politčkom i geopolitčkom smislu.

Ambasador je naglasio da je poptuno razumljivo da Priština uživa podršku zapada bez obzira na to što govore. Kako je dodao to potvrđuju i delima.

"Priština je u najtežim danima suprotstavljanja dve strane i porasta tenzija predala zahev za članstvo u EU. Sada nije važno da li će zahtev imati ishod u bližoj ili daljoj budućnosti', rekao je on i podsetio da je svima poznato da podnošenju i prihvatanju zahteva prethodi veoma težak postupak ispunjavanja zahteva EU.

On smatra da se radi o ohrabrivanju Prištine, jer uz predaju zahteva za članstvo ide i postupak vizne liberalizacije.

"Što se tiče SAD, poznato je od ranije ako bi Vašington želelo da napravi sada veoma neophodan pritisak na Prištinu, da bi obustavila poteze, to bi učinili, a ako ne učine daju im zeleno svetlo", ocenio je Bocan Harčenko.

Zabrana patrijarhu da ode na KiM van granica razuma

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas kao apsolutno neprihvatljivu odluku Prištine da patrijarhu SPC Porfiriju zabrani odlazak na Kosovo, a koja se, kako smatra, uklapa u njihovu nameru da se zabrani ili uništi pravoslavlje.

"Zabrana patrijarhu da ode na srpske svetinje na KiM je van svakih granica razuma", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da je važno da se govori i o uzrocima i razlozima za takvu situaciju.

Kao agresivno ponašanje Prištine, ocenio je to što je od patrijarha traženo da da antisrpske izjave.

"U pitanju je potez kojim Priština želi da se zabrani ili potpuno uništi pravoslavlje i srpske crkve na KiM", rekao je on.

Bocan-Harčenko je naglasio da je važno da se vratimo na uzroke i razloge takvog stanja. 

"Nemogućnost EU da obavlja i vodi razgovor koji bi bili plodni i sa nekim rezultatom, to je potpuni krah Briselskih pregovora", rekao je ruski ambasador Bocan-Harčenko.

Izvor: T a n j u g; Foto: Sputnik

KiMBocan Harčenkopatrijarh Porfirije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva