:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2023   9:26

0

44

Bočvarski: Liberalizovali smo teretni i putnički prevoz sa Srbijom

Sve dozvole, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou i odnose se na prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije, poništavaju se od 1. avgusta saopštilo je Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije, a resorni ministar Blagoj Bočvarski je ocenio da je to ogroman uspeh za prevoznike obe zemlje.

Ovaj dogovor podrazumeva potpunu liberalizaciju transporta robe i odnosi se na sva ekološka vozila počev od standarda EURO 1, EURO 2, EURO 3, EURO 4, EURO 5 i EURO 6, a postignut je u okviru Makedonsko-srpske mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz putnika i robe, koja je ovih dana zasedala u Severnoj Makedoniji.

Kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo za transport i veze postignut je dogovor o liberalizaciji i da se od 15. juna ove godine naizmenični prevoz putnika obavlja i bez dozvola, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou.

“Postigli smo istorijski dogovor. Potpuno ukidamo dozvole u drumskom i teretnom saobraćaju i sve to činimo za razvoj obe zemlje, ekonomski napredak regiona i bolju ekonomsku saradnju Severne Makedonije i Srbije”, istakao je ministar Bočvarski.

Naveo je da je to nešto na čemu je radio sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goranom Vesićem, uz ogromnu podršku vlada obe zemlje.

“Ovo je prava politika da se olakša rad prevoznicima i ovo treba da bude primer za ceo region“, istakao je on.

Odluka o liberalizaciji transporta deo je inicijative „Otvoreni Balkan“ i ciljeva utvrđenih Memorandumom o razumevanju i saradnji da se olakša uvoz, izvoz i kretanje robe i putnika na Zapadnom Balkanu.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva