:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Oktobar 11, 2019   11:35

0

58

Borel: Bez priznanja Rusije, Kine i Indije nije moguć status Kosova

Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo ono neće biti država. Zato moramo da radimo, kako bi se razgovori nastavili, poručio je novi šef evropske diplomatije Žozep Borel .

Sve što je on rekao o Kosovu , ne samo da je korektno, nego je i realno. To je podsećanje na pravni i politički položaj tog pitanja i na činjenicu da, bez priznanja Rusije, Kine i Indije, nije moguć status Kosova onako kako bi ga Zapad želeo, piše Sputnik.

Ovaj medij podseća da iako još bez institucija u punom kapacitetu, Evropska unija je rešena da održi inicijativu u rasplitanju kosovskog čvora. Štaviše, u izjavama novog evropskog visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednost Žozepa Borela može se naslutiti da novi šef evropske diplomatije kosovski problem stavlja u širi, globalni, multipolarni kontekst.

Sputnik konstatuje da se mora priznati da se od Ketrin Ešton i Federike Mogerini, Borelovih prethodnica na funkciji, slična izjava nije mogla očekivati, a ni zamisliti. Iako formalno statusno neutralna, pozicija EU, naročito briselske birokratije, često je naginjala tretmanu Kosova kao nezavisne države.

Diplomata Zoram Milivojević kaže da „ukoliko EU zaista želi da učestvuje u dijalogu na konstruktivan i ozbiljan način, mora da nastupa kao statusno neutralna, imajući u vidu da pet članica Unije nije priznalo nezavisnost južne srpske pokrajine“.

Podseća da je Srbija u dijalog sa Prištinom i ušla pod uslovom da je Brisel statusno neutralan.

„Kada je reč o Borelu, on, ne samo što je korektan, nego je i realan. Sve što je rekao, sve napomene koje je dao u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije su na mestu i istinite su. Prvo, da je to važno pitanje za EU, da EU treba da bude uključena u dijalog i da nije slučajno što to navodi kao prioritet u njegovom budućem radu, jer od ovog prostora zavisi stabilnost i bezbednost u regionu, ali, rekao bih, i kredibilitet EU, kao odgovorne za prostor u kome je prisutna“, kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, Borelova izjava je i opomena , kakva je realna pozicija pitanja Kosova i Metohije.

„Nije slučajna napomena da dve najmnogoljudnije zemlje na svetu i najveća država na svetu ne priznaju samoproglašenu nezavisnost. To je podsećanje na pravni i politički položaj tog pitanja i na činjenicu da bez priznanja ovih država nije moguć status Kosova kako bi ga Zapad želeo i kako pokušava da nametne sve ovo vreme, počev od 1999. godine, pa do danas“, smatra Milivojević.

Na pitanje koliko Borel može da promeni percepciju pitanja Kosova u EU, Milivojević odgovara da novi šef evropske diplomatije, kao službenik EU, mora da zastupa stav koji predstavlja konsenzus zemalja članica.

„ Nadležnost za priznanje drugih država je na državama članicama kada je reč o EU, oko tog pitanja je moguć objedinjen stav, samo kada bi sve države bile u istom položaju. Međutim, to nije slučaj i nema šanse da se to promeni. Prema tome, on će odražavati onaj stav oko koga postoji konsenzus“, objašnjava Milivojević.

Prema njegovim rečima “u ovom trenutku postoji konsenzus da EU ima interes za kosovsko pitanje, da su pregovori jedini način da se dođe do rešenja i da u tome učestvuje na aktivan način, statusno neutralna“.

Izvor: Sputnik

BorelKiMrešenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva