:

:

TV Most

Foto: novi standard

clock

Mart 30, 2020   12:36

0

24

Borel: EU i u krizi ne zaboravlja na građane Zapadnog Balkana

Šef diplomatije EU Žosep Borel ocenjuje da u vreme borbe sa ”krizom bez presedana” kakva je pandemija COVID19 EU ne zaboravlja na građane sa Zapadnog Balkana.

On podseća da je EU izdvojila 15 miliona evra trenutne pomoći za zdravstveni sistem Srbije i dodatnih 78 miliona evra za socijalno ekonomski oporavak zemlje nakon pandemije.

Žosep Borel u svom blogu piše da EU u borbi protiv krize COVID19 i njenih posledica ”mora da pokaže šta stvarno znači evropska i globalna solidarnost”.

”Solidarnost ne može biti smo reč koja ne podrazumeva i obavezu”, kaže Borel.

Napominjući da EUu trenucima odgovora na krizu “ne zaboravalja i građane sa Zapadnog Balkana”, Žosep Borel podseća da je Unija objavila paket fiskalne pomoći zemljma regiona u visini od 38 miliona evra ”hitne pomoći” za nabavku medicinske opreme, njen transport i trenutne potrebe građana.

”Dodatno, EU će preusmeriti 374 miliona evra za socijalni i ekonomski opravak regiona kada se kriza okonča, a kako bi se sačuvala radna mesta, preduzeća, socijalna davanja i nastavio život ljudi nakon pandemije”, navodi Borel.

U odnosu na ostale partnere sa Zapadnog Balkana, EU je ka Srbiji usmerila najvišu sumu kako trenutne pomoći (15 milona evra) tako i naknadnog ”paketa za oporavak”( 78 miliona evra)

Za hitne potrebe borbe protiv korona virusa Albanija je od EU dobila 4 miliona evra, BiH 7 milona evra, Crna Gora 3 miliona evra, Sevrena Makedonija 4 miliona evra i Kosovo 5 miliona evra.

Kada je u pitanju socijalno ekonmski oporavak Albaija može da računa na 7 miliona evra EU pomoći, BiH 74 miliona evra, Crna Gora 50 milona evra, Sevrena Makedonija 62 miliona evra i Kosovo 63 milona evra.

”Zapadni Balkna može da računa na solidarnost EU i to ne samo u krizim vremenima”, naglašava Borel.

Šef diplomatije EU podseća da je EU glani donator, investitor i trgovinski partner Zapadnog Balkana, a da je od 2014. godine do danas pomogla građane regiona sa donacijama u visi od 1 milijarde evra.

”Vreme je budemo ozbiljni u solidarnosti i saradnji. Moramo da radimo zajedno, pomažući jedni druge, jer niko ne može sam da izađe na kraj sa trenutnom situacijom”, zaključuje Borel.

Izvor: Танјуг

BorelEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva