:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 01, 2020   9:19

0

222

Borelj: Postoji samo jedan dijalog između Beograda i Prištine

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da postoji samo jedan dijalog između Srbije i Kosova i da bi svi trebalo da idu u istom pravcu.

 

Borelj je u intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakao i da EU računa na Sjedinjene Američke Države kao na pouzdanog i dobrodošlog partnera u regionu.

Visoki predstavnik EU je rekao i da, nakon rastućih dezinformacija o vrednostima EU poslednjih godina, taj blok radi na uspostavljanju snažnijeg i više strateškog pristupa komunikaciji i borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti.

„Dezinformacije i lažne vesti povezane su sa stvarima koje nisu istinite i mi moramo napraviti jasne razlike između onoga što su samohvališuće aktivnosti – što je deo javne diplomatije i ne može se osporiti, jer više ili manje svi pokušavaju da predstave dobru sliku o sebi – i onoga što su stvari koje se ne mogu prihvatiti jer su lažne i jer pokušavaju da okrive druge“, rekao je on.

Borelj je takođe naveo da je EU pomogla mnogim zemljama u borbi protiv pandemije, ali da ga trenutno zabrinjava mogućnost da humanitarna i medicinska pomoć dođu do regiona u kojima sukobi stvaraju mnogo poteškoća, kao što je na primer Ukrajina.

Ne, postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine i taj dijalog je olakšala Evropska unija otkada je započeo, 2011. godine. Da bismo postigli napredak, svi treba da idemo u istom pravcu i želim da imamo zajednički pristup, a ne da dupliramo postojeće mehanizme. SAD imaju iste ciljeve kao i mi i na SAD računamo kao na pouzdanog i dobrodošlog partnera u regionu. Iduće godine biće deseta godina otkako je Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozdravila ulogu Evropske unije u olakšanju dijaloga između Prištine i Beograda. Institucionalno gledano, prema odluci Ujedinjenih nacija, postoji samo jedan dijalog i Evropska unija je posrednik u tom dijalogu.

EU veoma naporno radi. Upravo smo imenovali specijalnog predstavnika za Balkan, a posebno za dijalog Prištine i Beograda. Znate da je gospodin Lajčak iskusan diplomata i mislim da će nastaviti svoj kurs diplomatske aktivnosti pod mojim ličnim angažmanom. I kažem da će to predstavljati jači angažman Evropske unije u posredovanju ovog dijaloga. Znate, nas ne interesuje šta drugi mogu učiniti jer pretpostavljam da svi guraju u istom pravcu. Ovo nije takmičenje u lepoti između Evropske unije i Sjedinjenih Država. Trudimo se da olakšamo dijalog, pokušavamo da pomognemo u rešavanju problema na Zapadnom Balkanu i svaka pomoć će biti dobrodošla.

Borelj je istakao da nakon rastućih dezinformacija o vrednostima Evropske unije poslednjih godina, radi se na uspostavljanju snažnijeg i više strateškog pristupa komunikaciji i borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti. 

Mnogo radimo na tome da naša komunikacija bude efikasnija. Da, u to vreme bilo je nekih vesti u štampi koje su stvorile neku, recimo, konfuziju. I zato sam tražio da odem u Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta da razjasnimo šta se dogodilo. Uveravam vas da nijedan dokument Službe za spoljne akcije Evropske unije nije izmenjen zbog pritiska bilo koga.

Izvor: RSE, Radio Kosovska Mitrovica

Žozep BoreljKosovodijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva