:

:

TV Most

clock

Januar 04, 2022   15:25

0

143

Borelj:Istražiti nasilje na Cetinju 5. septembra

Evropska unija očekuje od svih nadležnih organa vlasti u Crnoj Gori da propisno istraže i obezbede delotvorno sudsko praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja, kako nad demonstrantima, tako i nad pripadnicima organa reda tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija na Cetinju, 5. septembra prošle godine, saopštio je danas evropski komesr za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je u pisanom odgovoru na pitanje evropskog poslanika Tijerija Marijanija iz desničarske grupe Identitet i demokratija (ID), povodom „napada na verske slobode“ tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, naglasio da su sloboda veroispovesti, tolerancija i poštovanje osnovnih prava temeljne vrednosti EU i, kao takve, ključni element procesa pridruživanja, koji određuje ukupni tempo pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

"Iako je regulisanje verskih zajednica prvenstveno u nacionalnoj nadležnosti, to bi trebalo da bude sprovedeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne aktere, i u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava", naveo je Borelj preneo je portal RTCG.

Istovremeno, kako ističe, u sekularnoj državi kakva je Crna Gora treba poštovati princip odvojenosti države od crkve.

"Sloboda okupljanja je osnovno pravo, koje treba ostvariti bez negativnog uticaja po javno zdravlje i uz puno poštovanje vladavine zakona i javnog reda. EU očekuje od svih nadležnih organa da propisno istraže i obezbede delotvorno sudsko pracćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja, kako nad demonstrantima, tako i nad pripadnicima organa reda", kazao je Borelj.

Visoki predstavnik EU naglašava i da je Komisija o navedenim pitanjima izvestila u svom najnovijem izveštaju o Crnoj Gori i nastaviće da ih prati, u okviru pregovora o pristupanju Crne Gore EU.

Izvor: T a n j u g

BoreljCetinjeustoličenje mitropolita Joanikijaneredi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva