:

:

TV Most

Foto: skrinšot

clock

Maj 02, 2024   17:12

0

35

Branković: Sve su veće šanse da se povuče rezolucija o Srebrenici

Nekadašnji diplomata i ambasador pri UN Branko Branković ističe  da su sve veće šanse da rezolucija o Srebrenici bude povučena i da je njegov utisak da je verovatnoća da se to desi - 80 odsto.

 

On je za T a n j u g rekao da Zapad ne menja tek tako datum rasprave kada nešto predlaž, kao i da je direktor centra ,,Simon Vizental" Erfaim Zurof doprineo borbi Srbije, jer je rekao da je u Srebrenici bilo zločina, ali ne i genocida.

Branković ocenjuje da sve više članica UN zato ne pokazuju prvobitni elan i razmišljaju da odustanu od podrške rezoluciji.

Komentarišući izjavu ambasadora Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije da bi još trebalo raditi na tekstu rezolucije, Branković je rekao da je jedino što je potrebno - pocepati taj papir.

,,Ubeđen sam da se polako ali sigurno okreće broj onih koji će pritisnuti crveno dugme, da je mnogo veći i da će se ipak prvo ponovo da se odloži ovo, odnosno nema šta više da se odlaže, jer nema novog datuma, kao i da postoji ozbiljna pretnja predlagačima da neće imati odgovarajuću većinu", rekao je Branković.

Dodao je da, ukoliko rezolucija ne bude većinski izglasana, Zapad će doći u nezavidan položaj sa svime što se dešava u Ukrajini i na Bliskom istoku.

,,Briks stupa na scenu velikim koracima. Međunarodni poredak, ovaj koji postoji, više ne postoji,", rekao je Branković.

Naglašava da se Srbija borila protiv usvajanja nacrta rezolucije o Srebrenici kako u Njujorku, ali i na širem frontu - kontaktiranjem brojnih ambasada i ambasadora, dok je analitičar Srđan Barac rekao da rezolucija predstavlja direktnu pretnju po bezbednost u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i da Rusija, da nije bil takve bprbe, ne bi inicirala sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o stanju u BiH.

Istakao je da je moglo da se traži da se ne raspravlja u Generalnoj skupštini, sve dok se raspravlja u SB.

,,Sve su to znali oni koji su predlagali, među njima i Nemci, jer rezolucija je na dve i po strane, detaljna je i nije pravljena juče za danas nego, kao što znamo, pripremana je već nekoliko meseci", rekao je Branković.

Govoreći o sukobu na Bliskom istoku, Branković je istakao da će, ukoliko bude usvojena rezolucija o Srebrenici, arapske zemlje krenuti sa ,,golemom rezolucijom genocida Izraela nad Palestincima".

Izvor: T a n j u g; foto: skrinšot

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva