:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2020   10:27

0

37

Brnabić: Danas s Vučićem, razmotrićemo restriktivnije mere

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicćem i da će danas ili sutra biti saopštene nove, restriktivnije mere za suzbijanje širenja korona virusa koje će biti uvedene.

Brnabić je za TV Pink navela da se juče na sednici Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona raspravljalo oko novih mera i kakve bi one mogle da budu i da će danas na sastanku sa Vučićem zajedno razmotriti ustavnost nekih predloženih mera.

"Verujem da ćemo danas, eventualno sutra, izaći sa novim merama i one će svakako biti restrikrtivnije", rekla je Brnabić i dodala da u okviru Kriznog štaba postoje različita mišljenja šta bi bilo najdelotvornije u borbi sa kovid 19.

Da li ćemo ići na najrestriktivnije mere, kako je rekla, zavisiće od toga kaliko će danas biti novozaraženih, jer se zna da je utorak obično najteži dan.

"Sa presekom jutros u osam sati deluje da će biti težak dan, ali nije kao utorak prošle nedelje, nije takav skok. Neke mere već daju rezultate, ali pitanje je da li želimo ovim tempom ili želimo da idemo restriktivnije pa da brže završimo", rekla je ona.

Navodi da su urađene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti kako bi moglo da se reaguje brže, efikasniji, da se pišu mandatne kazne.

"Na žalost i tu smo videli kontradiktornost u odnosu na naše političke neistomišljenike. Ustavnom sudu su već stigle dve inicijative o ustavnosti novog zakona, jer misle da nije u skladu sa Ustavoim. Te dve incijative jedna od Dveri, a druga od pokreta Živim za Srbiju", navela je ona.

Želimo da građani biraju koju žele vakcinu

Čitav državni vrh radi na tome da Srbija dobije bezbedne vakcine protiv kovida-19, kaže premijerka Ana Brnabić i dodaje da je želja, kaže, koliko god teško bilo, da se građanima obezbede vakcine različitih proizvođača i mogućnost da biraju koju žele da prime.

Ona je za TV Pink podsetila da je sa ruskim partnerima dogovoreno da do kraja nedelje u Srbiju stigne 20 uzoraka, koje će testirati naše nadležne službe.

Brnabić je navela da će danas u 15 časova, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ona imati video sastanak sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije i da se u 16 časova nastavljaju razgovori oko vakcine sa američkim "Fajzerom".

Dodala je da se juče pregovaralo sa Rusima oko "Sputnjik V" vakcine.

Istakla je da će Srbija biti jedina zemlja koja nije učestvovala u trećoj fazi kliničkih studija, ali da će, kaže, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i poštovanju koji kineski partneri imaju prema njemu, naša zemlja "odmah dobiti vakcinu".

"Vučić koristi sve svoje veze, u ovom trenutku ne moramo da razmišljamo o respiratorima, on se za to izborio zahvaljujući političkom uticaju koji ima. Vlada Srbije radi na dnevnom zadatku da dogovorimo sa partnerima, da prođemo sve procedure koji zahteva naš zdravstveni sistem", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da se pregovara o proizvodnji vakcina u Srbiji i poručila da država nema vremena da odgovara na kritike opozicije, koje su, kaže, najstrašnija politička zloupotreba u vreme epidemije.

Izvor: Танјуг

Brnabićkoronavirusepidemiološke mereKrizni štabvakcina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva