:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 27, 2021   10:43

0

58

Brnabić: EU ćuti na kršenje Briselskog sporazuma

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da u ovom trenutku nema ništa dobro da kaže o ponašanju Evropske unije koja je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

"U ovom trenutku ne mogu da kažem zaista ništa dobro o ponašanju Evrope. Njhov potpis je na Briselskog sporazumu. Ketrin Ešton je pomogla da se on ispregovara. Imam odličan odnos sa Žozepom Boreljom, ali čini mi se da ne postoji snaga, opet zbog drugih pitanja u EU, da se na pravi način ovim bave", rekla je Brnabić na TV Pink.

Ona je ocenila da specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine razume situaciju, ali ističe da u EU nedostaje stav.

Na pozive iz EU da Beograd i Priština povuku policiju i barikade, odnosno na ponovno pozivanje obe strane na smirivanje, Brnabić kaže da joj je došlo da reaguje ljudski kada je čula Šarl Mišela, a ne kao političar.

"ROSU ne sme da bude tamo. Sve bi bilo drugačije i ne bismo danas imali tu situaciju da smo implementirali Briselski sporazum i da se poštuje Briselski sporazum. EU ne da toleriše što se taj sporazum ne poštuje nego glasno ćuti na njegovo kršenje i onda kažu šta mi možemo da uradimo da dođe do deeskalacije? Pa mogli biste da poštujete svoju reč", poručila je Brnabić.

Kako je rekla, "i ovo što sada imamo bi nestalo za pet minuta, bio bi mir, stabilnost, predvidivost".

Brnabić je kazala i da je imala jako dobar sastanak sa podsekretarom za politička pitanja Stejt departmenta Viktorijom Nuland koja, kako je rekla, ima veliko poštovanje prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"I predsednik Vučić mi je rekao da je to ozbiljna žena koja dobro zna naš region i taj sastanak mi je možda bio jedan od najboljih tokom posete SAD. Oni u potpunosti razumeju ono što se trenutno dešava", rekla je Brnabić, ali je ukazala i da se tek sada formira novi tim koji će se baviti Zapadnim Balkanom.

Premijerka očekuje da se uskoro formira taj tim, ocenjujući da joj se čini da SAD imaju mnogo jasniji stav i bolje razumevanje svega što se dešava od partnera u Evropskoj uniji.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićEUKiMBriselski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva