:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Septembar 27, 2019   12:53

0

186

Brnabić podržala inicijativu Igora Jurića o "Amber alert" sistemu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić podržala je inicijativu Fondacije "Tijana Jurić" za uspostavljanje "Amber Alert" sistema alarmiranja institucija i javnosti u slučajevima otmice ili nestanka deteta. Ovaj sistem jedna je od tema konferencije "Bezbednost i odgovornost" koju ova fondacija organizuje u Subotici, na kojoj se govorilo i o vršnjačkom nasilju i mentalnom zdravlju.

"Amber Alert" je sistem nastao u Americi, a aktivira se odmah nakon prijave nestanka deteta policiji. Policija šalje informaciju medijima i mobilnim operaterima koji istog momenta emituju tu informaciju. Sistem se pokazao kao izuzetno efikasan.

"Ne postoji ništa gore nego kada bespomoćan čekaš kući. I ovo je nešto što je vrlo važno. Sigurno je da je najmanji broj otmica u našoj zemlji, to nije nešto što se dešava svaki dan, ali hajde da sledeću otmicu dočekamo potpuno spremni", kaže osnivač fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić.

Predsednica Vlade izrazila je spremnost da se sastane sa Jurićem, i predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi sistem "Amber Alert" zaživeo i u Srbiji.

"Vi ste postavili konkretnu temu, "Amber Alert" sistem, i hajde da razgovaramo o toj konkretnoj temi i da vidimo kako to možemo da implementiramo", kazala je ona.

Premijerka je za oktobar najavila konačno usvajanje Programa za zaštitu mentalnog zdravlja, a govoreći o vršnjačkom nasilju, za koje je ocenila da je u porastu, poslala je poruku da celo društvo mora biti aktivnije, a da građani ne smeju zatvarati oči pred ovakvim problemima.

"Hajmo svi zajedno. I u tome ćete imati podršku Vlade Republike Srbije"- poručila je Brnabić.

Ovo je četvrta konferencija Fondacije "Tijana Jurić" posvećena odgovornosti u bezbednosti dece, a svojim delovanjem fondacija je uspela u promeni dva zakona u zemlji.

Izvor: RTV

BrnabićFondacija "Jurić"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva