:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 10, 2019   14:33

0

86

Brnabić: Srbija sarađuje sa OEBS-om oko izbora

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da Srbija sarađuje sa OEBS-om, odnosno ODIHR-om, o izbornim uslova od 2017. godine i da ta saradnja nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici.

"Mi ne radimo u interesu opozicije, već građana. Kada se ti interesi poklapaju, onda očigledno radimo u interesu opozicije”, rekla je Brnabić novinarima u Luksemburgu.

“Mislim da je smešno i besmisleno da neko kaže da to radimo zbog nečijih ultimatum”, istakla je Brnabić i podsetila da Srbija sarađuje sa OEBS-om, odnosno ODIHR-om od 2017. godine, u okviru trogodišnjeg programa, na poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

Dodala je da se s misijom ODIHR-a videla početkom avgusta u vladi, da su dogovorene konkrente stvari, između ostalog i da im vlada pošalje Zakon o centralnom registru stanovništva, koji je već usvojen: "Mi smo to sutradan poslali, nismo još dobili komentare, a spremni smo i da ga izmenimo ukoliko imaju neke komentare koji su značajni".

Kako je rekla, dogovoreno je i da se formira radna grupa, koju sada vodi ministar Nebojša Stefanović, te da se nastave obuke s RIK-om i da se organizuje konferencija o ravnopravnosti polova u kontekstu izbora i izbornih lista: "Radimo svakodnevno s njima od 2017. godine, radna grupa je formirana da bi koordinacija išla još efikasnije, a oni će doći i u misiju koja će još jednom analizirati stanje i videćemo šta ćemo dalje uraditi".

Odbacila je spekulacije da pristanak na određene zahteve OEBS-a predstavlja nekakav ustupak opoziciji: "Možda nismo sve što smo do sada radili od 2017. godine iskomunicirali. Sada smo samo formirali radnu grupu da bi ta koordinacija išla bolje". Ona je istakla da je Zakon o centralnom registru donela vlada, na sopstvenu inicijativu, kako bi bio uredjen birački spisak, napravljena elektronska uprava, državljanstvo preneto u elektronski oblik, te ističe da ultimatum opozicije nije bio da se sredi birački spisak, te da su to mogli i sami da urade.

“Danas nama pričaju o ulitimatumima, a oni nisu ništa uradili, Mi smo jedini nesto radili”, rekla je Brnabić.

Istakla je i da nisu tačne spekulacije da je vlada nešto radila pod međunarodnim pritiskom, jer je počela saradnju sa ODIHR-om još 2017. godine, kada još nije bilo govora o izborima.

“Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba već fašizma i antifašizma”

Ako je jednom režimu prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav “Za dom spremni” stoji u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega, onda nijedna protestna diplomatska nota ne može da im promeni mišljenje, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je tako u izjavi srpskim novinarima u Luksemburgu prokomentarisala poslednji spor između Srbije i Hrvatske, ističući da se “ne bi više uplitala u note” jer one, kako kaže, uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasna sluka o tome šta se desilo.

"Desilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla da oda počast žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata u Evropi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma", rekla je Brnabić.

Ona ističe da, ako je jednom režimu, bilo kom u Hrvatskoj, prihvatljivo da tabla na kojoj piše "Za dom spremni", koji je ustaški i nacistički pozdrav, onda nijedna protestna nota ne može tom režimu da promeni mišljenje.

Brnabićeva je rekla da je i danas u Luksmeburgu rečeno kakva opasnost preti od relativizacije istorije. "Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima pozdrav uz koji je klao decu i palio nedužne ljude i porodice zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je 'zig hajl' simbol nacističke Nemačke, tako je pozdrav 'Za dom spremni' simbol ustaške NDH. Ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu tablu i da ne pusti nekog da oda poštu žrtvama na nekom stratištu, nikakva protestna nota ne može da im skrene pažnju", rekla je Brnabić.

Ona je navela da više o tome neće raspravljati sa Hrvatima jer je, dodaje, njena pozicija jasna, iskrena i na nju je ponosna. "Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evrope, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi", rekla je Brnabić.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva