:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 24, 2020   22:19

0

177

Brnabić studentima: Ako želite promene, budite ta promena

Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je večeras predavanje studentima Poslovne škole Imperijal koledža u Londonu, gde je poručila mladima da veruju u sebe i da, ako žele promene, sami budu ta promena.

 

Brnabić je studentima prenela koliko su razvoj preduzetništva i tehnologije važni za napredak ekonomije i društva, navodeći da je glavni zadatak vlade, na čijem je čelu od juna 2017. godine, bio da nastavi započet reformski proces i transformaciju ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama, kako bi se obezbedio veći i održiv rast.

Ponovila je da je ta transformacija zasnovana na razvoju novih tehnologija, a da četvrta industrijska revolucije daje šansu da zemlje poput Srbije, koje nisu bile među pobednicima treće, budu pobednice četvrte industrijske revolucije.

U tom smislu, istakla je da su digitalizacija i reforma obrazovanja bili glavni prioriteti vlade, dodajući da je Srbija našla svoju šansu upravo u IT i kreativnim industrijama.

“Kada vlada da dobar i jak signal, stvari se brzo menjaju”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je IT sektor najbrže rastući sektor u Srbiji, čiji je izvoz prošle godine udvostručen u odnosu na 2016. godinu, a iznosio je 1,4 milijardi evra.

Ona je navela da postoji potencijal u tradicionalnim industrijama, kao što su poljoprivreda, energetika, rudarstvo u Srbiji, ali da još veći potencijal ustvari negde druge - u mladima, inovacijama, IT…

“Mladi, verujte u sebe. Ako želite da vidite promene, budite te promene. Vi možete da promenite svoju zemlju i svet”, poručila je Brnabić.

Dodala je da je reforma obrazovanja u Srbiji bila jedan od važnijih izazova - kako pripremiti mlade za buduće poslove, koji sada možda ni ne postoje i kako naučiti decu da razmišljaju, a ne šta da misle.

U tom smislu, pomenula je da su informatika i programiraje obavezni predmeti u školama, od petog razreda, ne zato što će svi učenici biti programeri, već zato što kroz te predmete uče kako da razmišljaju logički, kako da rešavaju probleme,.

Takođe, napomenula je da je država uložila 100 miliona evra, što je za Srbiju veliki novac, u infrastrukturu za istraživanja i razvoj, kao i da u zemlji postoje četiri naučno tehnološka parka, u kojima mladi otvaraju svoje inovacione kompanije i pokreću svoj bisnis.

“Danas je Srbija najkonkurentnija zemlja u Evropi ukoliko želite da investirate u istraživanje, inovacije”, rekla je Brnabić i dodala da je porez, za sve koji žele da razvijaju intelektualnu svojinu u Srbiji, tri umesto uobičajenih 15 odsto.

Navela je da je jedan od njenih prioriteta i kao ministarke, a zatim i kao predsednice vlade, reforma javne uprave, kako bi ona bila efikasnija, okrenuta građanima, transparentnija.

Zato se, kaže, danas možemo pohvaliti sa sve više e-servisa.

Zahvaljujući e-upravi, uštedeli smo 105 miliona listova papira, 517 tona papira, 10.300 stabala i 44 miliona litara vode, rekla je Brnabić.

Predavanjem na Imperijal koledžu, Brnabić je završila boravak u Londonu, gde je ranije danas učestvovala na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićstudentiLondon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva