:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 04, 2019   10:45

0

170

Brnabić: Uprkos izazovima nastavljamo saradnju u regionu

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da region – uprkos svim nerazumevanjima, različitim priortitetima i shvatanjima – nastavlja da se povezuje i sarađuje.

Ana Brnabić je na otvaranju Digitalnog samita u Palati "Srbija" rekla da politički momenat svakako nije najbolji za regionalni samit, a još manje za potpisivanje novih regionalnih sporazuma.

"Ali, budućnost regiona, najpre mladih ljudi na ovim prostorima, zavisi od toga da upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama, donesemo političku odluku da ćemo stabilnost regiona dalje graditi, a ne dalje urušavati", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je jedna od stvari koje će obležiti ovogodišnji Digitalni samit potpisivanje Regionalnog roming sporazuma, ali i dodala da je to za Srbiju bila teška odluka u vreme kada su od strane Prištine, sada već više od četiri meseca, na snazi takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

Takse, rekla je, predstavljaju mere koje ne odgovaraju vremenu u kome živimo i duhu saradnje koji pokušavamo da promovišemo, zajedno sa našim partnerima, pre svega iz EU.

Navela je da su takse direktno kršenje CEFTA sporazuma koji je osnova svih daljih regionalnih odnosa i saradnje.

Kako je rekla, najlakše, istovremeno i politički najatraktivnije i najpopularnije, bilo bi da smo odbili da potpišemo taj važan i svakako dobar i koristan sporazum (o romingu) i za naše građane i za privredu u regionu, do trenutka kada ponovo imamo uspostavljenu regionalnu saradnju po pitanju slobodne trgovine i poštovanje ranije potpisanih krovnih sporazuma.

"Ali, odgovorna politika, a posebno u kompleksnim vremenima, ne znači da radite lake i popularne stvari. Upravo suprotno: znači da preuzimate odgovornost za teške odluke, da ne kalkulišete, ne bežite od izazova i problema, nego im idete u susret", ističe Brnabić.

Prema njenim rečima, regionalni sporazum o romingu nije samo dokument koji definiše kako će se ponašati telekomunkacioni operateri u regionu, već mnogo više od toga. "Iz ugla Srbije, on pokazuje mapu puta koju treba da sledimo: a to je više saradnje i više dogovora, više međusobnog razumevanja u interesu svih građana koji žive u ovom regionu".

"Idemo ka budućnosti o kojoj sanjamo" 

Potpisivanjem ovog regionalnog sporazuma idemo, korak po korak, pa i ako nekada padnemo, ka toj drugačijoj budućnosti o kojoj sanjamo, dodala je premijerka.

"Budućnosti u kojoj je nezaposlenost u regionu ispod pet odsto, u kojoj su plate veće jer je veća ponuda radnih mesta, u kojoj mladi imaju kvalitetno obrazovanje koje im pruža mogućnosti za ostvarenje svih njihovih snova, u kojoj investitori dolaze kod nas ne zato što smo jeftini, već zato što smo efikasni, inovativni i kreativni", navela je Brnabićeva.

Kako je istakla, misli da to nije utopija i da nas samit vodi jedan korak ka tom cilju. "Ekonomski, ovaj samit je važan da bi pokazao da naš region prati i vreme, i trendove, u kojima živimo", ističe predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, Digitalni samit važan je iz nekoliko razloga: političkih, društvenih i ekonomskih. "Danas iz Beograda šaljemo poruku svetu da, uprkos svim izazovima, uprkos nerazumevanjima, različitim prioritetima, shvatanjima stvari i događaja, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju, regionalnoj saradnji, implementaciji ranije dogovorenih sporazuma i preuzetih obaveza, i otvaranju novih perspektiva", poručila je premijerka.

Takođe, da ćemo dati sve od sebe da našim partnerima u inostranstvu pokažemo da jesmo stabilan i predvidiv partner, a našim građanima, da smo ozbiljni i odgovorni, naglasila je ona.

"Mladima, da ovaj region ima drugačiju, bolju perspektivu. Da im damo signal da smo odgovorniji i da treba da ostanu ovde i svoju budućnost ne traže i ne grade negde drugde.

Vreme promena 

Brnabićeva je naglasila da živimo u vremenu velikih promena.

"Disruption (ili u prevodu "promene", "remećenje") je izraz koji najbolje oslikava četvrtu industrijsku revoluciju i digitalizaciju. A mi u regionu smo navikli na promene, na nered, na česte nestabilnosti. I sada je vreme da to, što je decenijama bila naša mana, iskoristimo kao našu najveću prednost: snalažljivost, kreativnost i sposobnost da se brzo prilagodimo novim situacijama i prilikama", poručila je premijerka.

Vlada Srbije postavila je digitalizaciju i obrazovanje kao svoje apsolutne prioritete kako bi iskoristili sve šanse koje nam se danas pružaju.

Brnabićeva podseća da radimo na reformi obrazovanja kako bi naši građani imali neophodna znanja i veštine da ravnopravno sa bilo kim u svetu učestvuju u digitalnoj ekonomiji.

Takođe, vlada radi na digitalizaciji državne uprave, odnosno na uvođenju elektronske uprave, jer je to najbolji odgovor na to kako da imamo efikasnu i transparentnu upravu, i najbolji alat za borbu protiv korupcije, ističe premijerka.

"Radimo na digitalizaciji privrede i stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja u kome kompanije iz Srbije mogu ravnopravno da se takmiče sa bilo kim u svetu. Naša vizija je da Srbija, svojim znanjem i svojom kreativnošću, pobeđuje na svetskom tržištu", kaže Brnabićeva.

"Poziv na pragmatizam" 

Navodi da će se tokom ova dva dana razmeniti iskustva i znanje u ovim oblastima.

Brnabićeva dodaje da bi najsrećnija bila kada bi samit, pored razmene iskustva u oblasti digitalizacije i obrazovanja i pravljenja kontakata, od kojih ćemo sutra svi imati koristi, bio poziv na racionalnost i pragmatizam, u interesu svih naših građana.

"Konačno, iskreno želim da se zahvalim našim inostranim partnerima, iz EU i posebno ljudima iz Evropske komisije, pre svega komesarki Mariji Gabriel i njenom timu, na trudu, radu, podršci i razumevanju.

Zbog naših građana i privrede, ali i zbog naših partnera iz inostranstva, Srbija je odlučila da, još jednom, bez obzira na političku težinu trenutka, da puni doprinos, i još jednu šansu, izgradnji integrisanog, povezanog i stabilnog regiona, zaključila je Brnabićeva.

Navela je da je reč o dosta teškom i trnovitom putu, ali da on, ako smo pametni, može da nas odvede u boljem smeru".

Izvor: RTS

Ana Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva