:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 08, 2021   15:11

0

114

Brnabić: Verujem da će se sudstvo izboriti uprkos pritiscima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je uverena da će sudstvo uspeti da se izbori sa slučajevima "Jovanjica" i "klan Veljka Belivuka" bez obzira na, kako kaže, užasne pritiske koje trpi.

Brnabić je to kazala odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu kakav je njen stav oko medijskog istupanja optuženog u slučaju Jovanjica Predraga Koluvije.

Premijerka je ukazala da je u našem društvu prisutno licemerje što se može videti u izveštavanju pojedinih medija o ovim slučajevima.

"U slučaju Veljka Belivuka, na početku istrage, dok je istraga u toku, imate objavljivanje svedočenja glavno osumnjičenih - Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i to u trenutku kada su svedočenja pod oznakom poverljivo jer mogu da utiču na istragu.

Nekako je procureo taj dokument i jedan portal ga je objavio i imamo niz političara koji su jedva dočekali da komentarišu to svedočenje, da kažu da je potrebno saslušati sve koje su Belivuk i Miljković naveli u svedočenju i da su njih dvojica kredibilni svedoci", kazala je Brnabić.

Dodaje da su ti mediji kazali i da treba saslušati i predsednika Republike jer su ga Belivuk i Miljković u svojim iskazima spomenuli.

"Nikome nije važna ni forma, odnosno to što su direktno uticali na istragu time sto su objavili poverljivi dokument", naglasila je.

Brnabić kaže da u slučaju Jovanjica, nakon što je završen slučaj, istraga, i što je optuženi bio dve godine u pritvoru i pušten, zbog jednog intervjua koji je dao taj deo medija koji Belivuka i Miljkovića smatraju za kredibilne svedoke, postavljaju pitanje uticanja na istragu.

"To su potpuno različiti standardi u vladavini prava i čini se da niko nema problem sa tim. Ja imam problem sa tim i mislim da je to licemerje, da je to strašno za naše društvo i ako tako nastavimo imaćemo problema jer jednima je sve dozvoljeno, a drugima nije dozvoljeno ništa, čak i ako ovo ne može da utiče na istragu jer je završena davnih dana", navela je.

Brnabić kaže i da se danas postavlja pitanje da li je u redu da se političari mešaju u sudske procese i ističe da to pitanje postavljaju upravo oni koji su išli na preš konferencije političara, koji su svi do jednog komentarisali proces.

"Tada nisu pitali da li je u redu da se proces komentariše jer je političarima koje oni podržavaju to potpuno dozvoljeno, da oni sude i prosuđuju i to je dozvoljeno, ukoliko se radi o političkoj opciji koju podržavaju. To nije vladavina prava, nije objektivno novinarstvo", ističe premijerka.

Naglašava da se njeno mišlje ne menja od slučaja do slučaja, od političara do političara i ističe da veruje u državne institucije, u državu Srbiju i sudstvo da će se izboriti uprkos pritiscima.

I Rebić pozvan na saslušanje zbog Jovanjice i prisluškivanja

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a pozvao je na saslušanje direktora policije Vladimira Rebića, bivšeg načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića i inspektora Dušana Mitića, potvrđeno je Tanjugu.

Prethodno je Tanjugu rečeno da je u toku opsežna istraga sektora unutrašnje kontrole u Ministarstvu unutrašnjih poslova po pitanju slučaja "Jovanjica" i nelegalnog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Milenković, Mitić i nekadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović, kako su prenele Večernje novosti, odbili su da budu ispitani na poligrafu.

Rebić je nedavno nazvao besmislenim tvrdnje Predraga Koluvije, koji je izjavio da ga mu je šef odseka Četvrtog odeljenja za borbu protiv droge Dušan Mitić ponudio da, u zamenu za slobodu, optuži Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, kao i Zvonka Veselinovića, za "slučaj Jovanjica."

Rebić je ponovio da je utvrđeno da se odvijalo nelegalno prisluškivanje predsednika Aleksandra Vučića, ali da on u vreme kada se to događalo, nije imao nikakva saznanja.

Izvor: Танјуг

BrnabićJovanjicasudstvoRebićsaslušanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva