:

:

TV Most

clock

Oktobar 26, 2019   8:11

0

95

Brnabić:Nijedna zemlja ne bi rekla "ne" tržištu EAEU

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je sinoć da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za Srbiju i da države koje razmišljaju o sopstvenim interesima nikada ne bi rekle "ne" tržištu Evroazijske ekonomske unije.

Ona je istakla i da Srbija mora da brine o svojim interesima i interesima svojih građana i dodala da je danas potpisan sporazum u skladu sa evropskim putem.

"Danas kada je Brisel saopštio da će Srbija morati da prekine sporazum kada postane clanica, neko bi pomislio da ce to biti sledećeg meseca", rekla je Brnabić za RTS i dodala da Srbija želi da postane clanica EU, ali da datum prikljucenja ne zavisi samo od nje, već i od izazova u EU.

"Mi ovog trenutka moramo da brinemo o interesima nase privrede, nasih građana, a ovo je trziste od 183 miliona ljudi. Ne postoji zemlja ili vlada na ovom svetu koja razmislja o sopstnenim interesima da bi rekla "ne" takvom trzistu", istakla je Brnabić, dodajući da je to srpski interes koji je takođe u skladu sa evropskim putem.

Ona je dodala da valjda i u Briselu žele da Srbija uđe u EU kao ekonomski jaka zemlja, sa odrzivim rastom i boljim standardom. "Ovo je sporazum koji vodi i tome", zaključila je premijerka.

Brnabić je istakla i da kada ceo svet igra na kartu protekcionizma, Srbija je za saradnju i slobodan protok ljudi, robe usluga, kapitala...

"Mi smo protiv protekcionizma i za slobodnu trgovinu.

I ovaj sporazum govori o tome", ukazala je ona.

Ona je istakla da Sporazum sa EAEU predstavlja ogromnu šansu za naše poljoprivredne proizvođače, privrednike, kompanije, koji sada imaju otvorena vrata tržištu od 183 miliona ljudi.

"Nadam se da ćemo u najkraćem roku imati rezultate u povećanju izvoza, boljem standardu poljoprivrednih proizvođaca, još većem prilivu stranih direktnih incvesticija, daljem padu nezaposlenosti i rastu plata", rekla je Brnabić.

Ona je objasnila i da Sporazum znači mnogo za privlačenje stranih investitrora jer će oni koji budu imali 51 odsto ili vise srpski proizvod, takođe imati celo ovo trziste.

"To je konkuretna prednost Srbije koju ćemo moći da iskoritstimo", istakla je Brnabić.

Navodi i da je sinoć s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim razgovarala o sporazumu, ali i o mestu na kome se nalazi, a to je razvojni centar Skolkovo.

Zahvalila je Medvedevu što joj je omogućio da vidi Skolkovo, dodajući da je to najnapredniji razvojni centar na svetu.

"Ne samo što sam imala priliku da tu provedem par sati, već je Medvedev ceo sastanak EAEU organizovao ovde, tako da sam na maginama razgovarala sa ljudima iz Skolkova i dogovarala saradnju sa našim naučno tehnološkim parkovima", navela je Brnabić.

Brnabic je ranije juče u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini izmedu Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država clanica – Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana.

Izvor: Танјуг

Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva