:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2023   15:59

0

86

Bujar Osmani: Najave Mišela o regionu u EU do 2023. bude nadu

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani ocenio je danas da najava predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da bi Evropska unija trebalo da se pripremi za proširenje do 2030. godine pruža novu nadu.

Osmani je u tekstu koj je objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije istakao da za kandidate sa Zapadnog Balkana put ka članstvu u EU često izgleda kao "Sizifov posao, dug, nepredvidiv i pun bezbrojnih prepreka".

"Utisak je da se konačni cilj stalno pomera, a u međuvremenu se od ovih zemalja traže bolni kompromisi bez gotovo bilo kakve opipljive nagrade na kraju. Efekte uglavnom osećaju njihovi građani. Ostavljeni u čekaonici na vratima EU, oni postaju razočarani, što ih čini lako podložnim zlonamernim uticajima i anti-EU agendama. Slično, EU se suočava sa paradoksom svojih strahova: strahom od integracije novih članica, zajedno sa strahom od gubitka ovih država iz svoje sfere uticaja i naknadnim geopolitičkim implikacijama“, napisao je Osmani.

Međutim, Osmani kaže da se javila nada u obliku nove paradigme "integracija pre članstva".

"Umesto binarnog procesa članstva, ovaj revidirani pristup omogućava zemljama kandidatima da postepeno počnu da doživljavaju prednosti integracije, na osnovu ispunjavanja određenih kriterijuma, ali mnogo pre sticanja statusa punopravnog članstva", naveo je Osmani.

Ova tranzicija, kako objašnjava, znači da kandidati mogu da osete početne koristi od ekonomskog, društvenog i političkog sistema EU i daju doprinos pre nego što članstvo bude formalizovano.

Prema njegovim rečima, proces proširenja EU, posebno na Zapadni Balkan, decenijama je bio predmet strastvenog diskursa, obećanja i razočaranja.

"Za mnoge, frustracije potiču od dugogodišnjeg pristupa EU 'sve u ili ništa'. Znači, morate ispuniti sve kriterijume, a do tada nema mnogo promena za vas. Ova paradigma 'sve ili ništa' ne pruža utehu onim nacijama koje provode godine, čak i decenije, na ivici članstva, radeći težak posao, ali vide oskudne trenutne koristi", rekao je Osmani. 

Zato, smatra on, ovaj pristup mora da se promeni u postepeni i progresivni ulazak u EU, kako bi zemlja koja napreduje, mogla odmah da dobije nagradu.

Članstvo u EU za Zapadni Balkan, nudi višestruke prednosti, dodaje Osmani.

Izvor: T a n j u g; Foto: OSCE

Bujar OsmaniEUŠarl Mišel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva