:

:

TV Most

Foto: Srna

clock

Decembar 12, 2023   16:38

0

120

Bursać: Podrška prijemu Kosova loša poruka za mir i stabilnost

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać istakla je na sednici Političkog komiteta Saveta Evrope da bi podrška zahtevu samoproglašenog Kosova za pristupanje Savetu Evrope bila još jedan dokaz da deo međunarodne zajednice sprovodi političke inicijative na zapadnom Balkanu sredstvima koja nisu zasnovana na međunarodnom pravu i koja ne predstavljaju dobre poruke za stabilnost i mir.

Bursaćeva je ukazala da je dovođenje Republike Srpske u negativan kontekst u vezi sa situacijom na severu Kosova i Metohije, posebno u vezi sa Zajednicom srpskih opština, zlonamerno i netačno.

Ona je navela da se Republika Srpska, jedan od dva entiteta u BiH, priznata u skladu sa Dejtonskim sporazumom, formalno i suštinski bori za potpunu implementaciju tog međunarodnog sporazuma.

"Nikada ne zaboravite da je Dejtonski mirovni sporazum prihvaćen i potpisan od svih strana u regionu i inostranstvu, donoseći mir i stabilnost našoj zemlji i regionu. Na terenu u BiH ne postoji pokušaj secesije, već se dešavaju snažne političke i pravne aktivnosti koje imaju za cilj potpunu primenu vladavine prava i poštovanje demokratskih principa koju sprovode zvanično izabrani predstavnici Srpske", navela je Bursać.

Ona je ukazala da, suprotno tome, vlasti na Kosovu krše postignute sporazume i međunarodno pravo, što bi članovi Političkog komiteta Saveta Evrope trebalo da imaju na umu kako tokom razmatranja zahteva za pristupanje Kosova u Savet Evrope, tako i u svojim zvaničnim dokumentima.

Bursać je istakla da bi podrška ovom zahtevu bila još jedan dokaz da deo međunarodne zajednice sprovodi političke inicijative na zapadnom Balkanu sredstvima koja nisu zasnovana na međunarodnom pravu i koja su nepravedna, neadekvatna, promovišu dvostruke standarde i ne predstavljaju dobre poruke za stabilnost i mir.

Ona je navela da su svi pozvani da čuvaju i štite glavne stubove Saveta Evrope - demokratiju i vladavinu prava, te podsetila da "Kosovo kao nezavisna država nije priznato od dva najvažnija politička sistema za evropski kontinent, odnosno UN i EU".

"Trenutno je ključno pitanje u vezi sa vladavinom prava da li imamo na umu i vladavinu međunarodnog prava u ovom slučaju. Verujem i nadam se da je odgovor pozitivan, iako svi svedočimo opasnom trendu da se odlučuje suprotno", ukazla je Bursać.

Ona je podsetila da BiH, među mnogim drugim brojnim članicama UN, nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, i naglasila da se ta činjenica neće promeniti u budućnosti, zato što se u BiH shvata šta kršenje međunarodnog prava i suvereniteta bilo koje članice UN može da znači za mir i stabilnost regiona i Evrope.

"Rezolucija 1244 i dalje je na snazi i ne sme biti zaobiđena ili ignorisana. Ova organizacija, i svi mi ovde prisutni, moramo biti svesni šta ovaj slučaj, koji mnogi ispravno nazivaju presedanom, može izazvati u pogledu buduće arhitekture evropskog kontinenta i integriteta drugih zemalja. Ne možemo poreći svoju odgovornost u ovom procesu slabljenja Evrope", upozorila je Bursać, prenela je Srna.

Kao što neki tvrde da je ovo poslednja generacija koja može preduzeti konkretne akcije da zaustavi klimatske promene, navela je Bursaćeva, takođe je reč i o poslednjoj generaciji koja može održati svetski poredak i mir stvoren pod okriljem UN posle Drugog svetskog rata.

"Kada je reč o demokratiji i vladavini prava na terenu, svedočimo svakodnevnom nasilju, grubim kršenjima osnovnih prava srpskog stanovništva na Kosovu, koje, verovali ili ne, živi u getima, bez slobode kretanja. I sve se ovo dešava u srcu Evrope u 21. veku", navela je Bursać.

Ona je ukazala da su širom teritorije Kosova uništavana srpska groblja u pokušaju brisanja traga srpskog postojanja na tom prostoru.

"Veliki broj crkava i drugih objekata koje su važan deo srpske kulturne baštine se uništava i postoje mnogi pokušaji lažne interpretacije istorijskih činjenica, porekla i konteksta kulturne baštine", rekla je Bursać.

Citirajući izveštaj pravnih stručnjaka Saveta Evrope o zahtevu za članstvo samoproglašenog Kosova u ovoj evropskoj instituciji, Bursać je navela da je pravo Srba na privatnu svojinu masovno ograničeno uz veliki broj slučajeva direktnih nelegalnih eksproprijacija.

Podsetila je i na neprijateljstvo prema srpskom stanovništvu iskazano od režima u Prištini, kršenje Rezolucije 1244, te dogovora postignutih između Prištine i Beograda pod okriljem Brisela, kao i regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Imajući sve ovo na umu, apsolutno je neophodno naglasiti da nijedan od uslova za pristupanje Kosova Savetu Evrope nije ispunjen", zaključila je Bursać u obraćanju članovima Političkog komiteta Saveta Evrope.

Izvor: T a n j u g; Foto: Srna

KiMSavet EvropeSnježana Novaković Bursać
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva