:

:

TV Most

clock

April 04, 2019   19:20

0

258

CEAS: Što pre postići sporazum BG-PR,to sanjao i Đinđić

Centar za evroatlantske studije (CEAS) smatra da bi Beograd i Priština trebalo da postignu, što je pre moguće, sveobuhvatni sporazum koji bi približio Srbiju i Kosovo evroatlantskom svetu, o kojem je, kako navode, sanjao premijer Zoran Đinđić.

Nažalost, prema oceni CEAS, očigledno je da mnoge lokalne i međunarodne snage pokušavaju da opstruiraju takav sporazum i spremne su da se uključe u provokacije koje bi mogle da se otrgnu kontroli.

"Mislim da je veća čast ući u istoriju kao generacija koja je Balkan dovela u epohu prosperiteta i mira, i našu zemlju trajno rešila pitanja njenog evropskog pripadništva, nego ući u istoriju kao političari koji su pribavili suverenitet ili međunarodno priznanje za svoju državu", reči su Đinđića na koje ukazuje CEAS u zaključku svoje nove analize "Iz Moskve bez ljubavi".

Analiza je, kako se navodi u saopštenju, urađena povodom 16 godina od ubistva premijera Đinđića, 20-te godišnjice NATO bombardovanja SRJ 70 godina od osnivanja NATO sa temom "Kremaljske strukture protiv Đinđićevog sna o Srbiji".

CEAS smatra da su na Đinđićevom putu samo oni koji su za miran, sveobuhvatni, multidimenzioni sporazum sa Kosovom i nastavak evropskih integracija Srbije.

Poredeći strategiju nenasilne borbe Đinđića i njegovih saveznika sa aktuelnim protestima “1 od 5 miliona” CEAS ocenjuje da lideri tog protesta "primenjuju veoma opasne nasilne metode koje sprovodi nekoliko kompromitovanih aktera, koji pritom održavaju brojne veze sa Kremljom i pro-kremaljskim strukturama". 

CEAS ocenjuje i da se ovi skupovi, sa, kako smatraju, "nasilnim i pro-kremaljskim elementima, odvijaju u političko i bezbednosnom smislu veoma osetljivoj situaciji usled razgovora Beograda i Prištine" i dodaje da bi mnogi lokalni i spoljni akteri imali posebne interese u njihovom neuspehu.

Sredinom marta su protesti prerasli u neprihvatljivu radikalizaciju, na koju CEAS, kako se navodi, upozorava već nekoliko meseci unazad.

CEAS izražava zabrinutost za prirodu i ciljeve protesta koji se najavljuje za 13. april u Beogradu, a, kako dodaje u analizi, posebno "zabrinjava činjenica da je zemlja u kojoj živimo danas veoma slična onoj u kojoj je pokojni premijer živeo".

"Naime, zbog kompleksnih nasleđenih okolnosti s jedne, i brojnih novih izazova sa druge strane, lideri države ne mogu da dozvole sebi, ni sada, a ni tada, da se otvoreno suoče sa određenim trendovima dok u isto vreme nastoje da zadrže Srbiju na pravom putu i za svoje delovanje obezbede većinsku demokratsku podršku", zaključuje CEAS u analizi.

Izvor: T a n j u g

CAESĐinđićKosovodijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva