:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

April 18, 2024   9:52

0

68

Čelić: Priština od početka trguje sa ZSO, Ustavni sud će sačekati izbore

Docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Duško Čelić ocenjuje da Priština od početka trguje sa formiranjem ZSO i da će eventualno slanje nacrta statuta Ustavnom sudu biti nastavak političke igre Aljbina Kurtija u kojoj će sačekati izbori, a zatim dodatno “razvodniti i obesmisliti” postojanje ove institucije.

“Od početka je reč o trgovini. Priština prvo na terenu stvori problem, a onda trguje tim problemom. Povuče unilateralni potez, a onda se pregovara o tom jednostranom potezu koji na kraju ostane na snazi u nekoj drugoj formi. Tako će i ovde verovatno biti slučaj”, kaže Čelić za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima postoji šansa da nacrt statuta ZSO uskoro bude upućen Ustavnom sudu, ali da u ovoj instituciji neće žuriti u odlučivanju zato što će kosovski premijer Aljbin Kurti učiniti sve da se pitanje ZSO ostavi tek nakon izbora na Kosovu.

“Najpre, ne očekujem da će se Ustavni sud brzo oglasiti tim povodom. Ne verujem da će žuriti. Pretpostavljam da će sačekati opšte izbore na Kosovo. Ne verujem da će Kurti ući u novi izborni ciklus sa bilo kakvim statutom ZSO. Prosto ne verujem da se to može očekivati osim ako ne dođe do nekog obrta u promeni mišljenja njihovih zapadnih političkih mentora”, kaže Čelić.

Dodaje da će ocena ustavnosti suštinski biti i kupovina vremena, ali i pokušaj dodatnog razvodnjanja i obesmišljanjavanja ovlašćenja ZSO.

“Možemo samo da pretpostavimo da je reč opet o jednoj političkoj igri Aljbina Kurtija i vlasti u Prištini. To će možda i biti učinjeno, ali ne verujem da će Ustavni sud relativno brzo o tome odlučivati. Verovatno je reč o jednom formalnom koraku s obzirom da Priština ne prihvata bilo kakav oblik ZSO, čak i onu verziju koja bi bila potpuno obesmišljena. Priština je poslednjih godinu dana učinila sve da obesmisli ZSO koja, objektivno, po tim izvornim predlozima nije ni imala neke naročite nadležnosti”, navodi Čelić.

Dodaje da je drugi, ništa manji problem, što niko ne zna koji će se nacrt ZSO naći pred Ustavnim sudom.

“Prema briselskim sporazumima o Zajednici srpskih opština, a da podsetim bilo ih je tri, jedino nadležan da sastavi taj nacrt je bio takozvani Upravljački tim i Upravljački tim je to učinio. Ali, odjednom je taj predlog nacrta sklonjen i pominje se neki evropski predlog nacrta Statuta. I sada se verovatno misli da se taj evropski predlog nacrta Statuta podnese ustavnom sudu na razmatranje”, kaže Čelić.

Na pitanje da li očekuje - neočekivanju odluku Ustavnog suda Kosova, Čelić je pesimista.

“Pretpostavljam da će biti razvodnjena varijanta nacrta Statuta koji je predložila Evropska unija, odnosno Lajčak kao posrednik briselskog dijaloga i da će u nekom trenutku, ako dospe u fazu odlučivanja njihov ustavni sud dodatno razvodniti tu materiju. Nemam prevelika očekivanja od bilo kakve buduće zajednice ZSO. Ne verujem da će imati bilo kakve značajne nadležnosti. Pre će to biti u najboljem slučaju ljuštura bez sadržine”, naglasio je Čelić.

Podsećajući da je Ustavni sud 2015. odbio predloženi nacrt ZSO, Čelić ne isključuje mogućnost da će odluka sada biti drugačija.

“Zauzavrat će Kosovo biti nagrađeno članstvom u Savetu Evrope i nažalost ne isključujem i neke druge koncesije Kosovu koje bi eventulano mogle biti učinjene za formalno prihvatanje ZSO. Ali, ponavljam, po svemu onome što sada vidimo, ZSO neće imati nikakve bitne nadležnosti koje bi mogle da zaštite bilo koje kolektivno pravo srpskog naroda na KiM”, rekao je Čelić.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva