:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 10, 2020   11:13

0

99

Čen Bo: Rezultati saradnje sa Srbijom - zadivljujući

Kina je uvek smatrala da je pravi način da se pitanje Kosova i Metohije reši u okviru važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocenila je ambasadorka Kine u Srbije Čen Bo.

U autorskom tekstu za časopis "Napredak" koji izdaje Fondacija za srpski narod i državu čiji je osnivač Srpska napredna stranka, a čiji deo danas prenosi "Politika", ona je napisala da se Kina zalaže da se dijalogom između relevantnih strana pronađe međusobno prihvatljivo rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

"Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume i podržava njene legitimne interese na Kosovu i Metohiji i ceni napore da se pomoću dijaloga pronađe rešenje", navela je Čen Bo.

Rezultate saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative "Pojas i put" ona je oceneli kao zadivljujuće.

"Kinesko-srpski projekti saradnje nisu zaustavljani tokom epidemije, a normalna proizvodnja železare Smederevo i rudnika 'Ziđin' u Boru, projekat izgradnje železnice Beograd - Budimpešta, deonice Preljina - Požega, i izgradnja obilaznice oko Beograda - stabilno napreduju", istakla je ona.

Navela je i da je "Saradnja 17+1" važan sastavni deo inicijative "Pojas i put" koja se zasniva na zajedničkoj težnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope da naprava platformu za saradnju.

Za sedam godina u okviru inicijative "Pojas i put" potpisano je 200 sporazuma o saradnji a prošle godine ukupan obim trgovine robom između Kine i partnera prešao je hiljadu i 300 milijardi američkih dolara.

"To je porast od šest procenata, uz dodatni kineski kapital od 15 milijardi dolara. U prvom kvartalu ove godine trgovina između Kine i partnera u okviru ove inicijative ostvarila je porast od 3,2 odsto a direktne investicije uvećale su se za 11,7 odsto u odnosu na isti perio prošle godine", napisala je kineska ambasadorka.

Kina i EU ove godine obeležavaju 45 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa a Čen Bo konstatuje da iako postoje razlike, konkurencija i razmimoilaženje dve strane, prosperitetna, stabilna i ujedinjena Evropa je u interesu Kine.

"Saradnja između Kine i EU veća je nego njihova međusobna konkurencija", konstatovala je ona.

Čen Bo je ocenila da su pod uticajem epidemije postali vidljiviji rastući jaz između bogatih i siromašnih koji su prouzrokovani globalizacijom.

"Kina je najavila dve milijarde dolara međunarodne pomoći tokom naredne dve godine kako bi pomogla zemljama pogođenim epidemijom Kovida 19, posebno zemljama u razvoju, da spreče i kontrolišu epidemiju i ubrzaju ekonomski i socijalni oporavak", napisala je ona.

Izvor: T a n j u g

Čen BoKinaSrbijaKosovo i MetohijaRezolucija 1244
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?