:

:

TV Most

Foto: skrinšot

clock

April 23, 2024   21:10

0

37

Ćerići: Ni video ni čuo za pritvor u Klečki gde sam bio jednom nedeljno

Ratni starešina OVK Ramiz Ćerići izjavio je, na suđenju četvorici lidera bivše OVK u Hagu, da 1998. nije video pritvor za protivnike te paravojske u selu Klečka kod Lipljana, iako je tamo odlazio ,,jednom nedeljno".

Za ratne zločine nad pritvorenim Albancima, Srbima i Romima u Klečki i još četrdesetak pritvora širom Kosova i u Albaniji, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Ćerići je 1998., u obližnjem selu Krajmirovce, bio komandant jednog od bataljona ,,121. brigade OVK" u ,,operativnoj zoni Paštrik".

Dok ga je ispitivao Seljimijev branilac Džef Roberts, Ćerići je kazao da je redovno u Klečki podnosio izveštaje komandantu brigade Fatmiru Ljimaju i Šukriju Buji, ali da na sastancima ,,nikada" nije bilo reči o pritvoru.

,,Nikada niste videli zatvor kada ste posećivali Klečku", sugerisao je branilac.

,,Ne, kakav zatvor...Išao sam tamo jednom nedeljno, nikada nisam video zatvor. O tome sam saznao kasnije, posle rata", odgovorio je Ćerići.

Na pitanje Tačijevog branioca Luke Mišetića, Ćerići je potvrdio da je imao status ,,osumnjičenog" za zločine, kada je davao izjave tužilaštvu.

Mišetić je svedoka optužio da je izmislio da je OVK bila organizovana formacija sa vojnom policijom, kako bi sebe oslobodio optužbi za zlodela nad pritvorenicima.Ćerići je to negirao, tvrdeći da ima pisane dokaze.

Na posećanje da ga je Haški tribunal u presudi Fatmiru Ljimaju ocenio kao ,,svedoka smanjene verodostojnosti" zbog učešća u zločinima, Ćerići je uzvratio da ,,nije učinio ništa loše i da govori istinu".

Na kraju glavnog ispitivanja i tužiteljka Silvija Daskoli sugerisala je da je Ćerići naredio i bio umešan u hapšenje, ispitivanje i zlostavljanje pritvorenika u selu Lapušnik.

,,Nikada nisam bio umešan u takve stvari, nikada", odgovorio je Ćerići tužiteljki

U popodnevnom delu svedočenja, Ćerići je ostao pri iskazu da je 1998. trećeoptuženi Redžep Seljimi bio ,,glavni u Drenici".

Ćerići je izjavio da mu je Seljimi dao instrukcije da ode u okolinu Lipljana i tamo organizuje OVK, kada se, s proleća 1998, iz Nemačke preko Albanije vratio na Kosovo da ratuje.

Svedok je kazao da je iz Albanije doneo pismo Azema Sulje koje je, po dolasku u Drenicu, predao Seljimiju.

Advokat Roberts sugerisao je da to znači da zadatak Ćerićiju nije dao Seljimi, nego je samo pročitao Suljine instrukcije ,,gde da ide i šta da radi".

,,Ne mogu da kažem ko je odlučio - Sulja ili Seljimi...Ja sam Seljimiju rekao da mogu da delujem u tom delu, odakle sam, a oni su me poslali tamo", odgovorio je svedok.

On je, međutim, naznačio da mu je ,,bilo jasno" da je Seljimi ,,glavni" u Drenici na osnovu činjenice da ga je Sulja poslao kod njega.

,,Dobio sam direktivu da idem u Krajmirovce, sve je bilo vrlo dobro organizovano, niste mogli da idete gde ste hteli", kazao je svedok.

Od tog trenutka, Ćerići je, kako je rekao, odgovarao Fatmiru Ljimaju, komandantu brigade OVK u čijem je sastavu bio.

Ćerići je potvrdio da ga je Ljimaj ,,na papiru" postavio za komandanta bataljona u avgustu 1998., ali da je i pre toga ,,raportirao Ljimaju", kao i Šukri Buji.

U optužnici, Sulja, Ljimaj i Buja su navedeni kao saučesnici optuženih u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv svih koje je OVK smatrala ,,protivnicima".

Na sugestiju branioca, svedok je izjavio da mu, u to vreme, nije bilo poznato da li su Seljimi i Ljimaj članovi Glavnog štaba OVK, o kojem je ,,nije znao ništa".

Ćerići je, međutim, rekao da mu je Ljimaj jednom dao naređenje ,,u ime Glavnog štaba".

Svedok je potvrdio da se tri puta sastao sa prvooptuženim Tačijem.

,,Nisam znao na kojem je on položaju, ali sam znao da je viši starešina od mene", kazao je Ćerići.

On će svedočenje okončati sutra.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka, ta krivična dela su kvalifikovana kao zločin protiv čovečnosti, a u četiri kao ratni zločin.Svi optuženi negirali su krivicu, a od hapšenja na Kosovu, u novembru 2020, pritvoreni su u Hagu.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: skrinšot

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva