:

:

TV Most

Foto: BBC

clock

Januar 26, 2021   21:53

0

131

Četvrta noć protesta u Holandiji, policiji data veća ovlašćenja

U Holandiji su već četvrtu noć zaredom održani protesti protiv mera karantina, dok su izlozi nekih prodavnica bili zabarikadirani, a zaposleni poslati kući ranije.

Nadležni su pozvali roditelje da svoju decu tinejdžere zadrže u domovima, upozoravajući da bi mogli da završe sa kriminalnim dosijeom i da bi mogli da da dobiju ogromne novčane kazn za uništavanje automobila, prodavnica i javne imovine, prenosi Rojters.

U više od deset gradova pozvana je policija za suzbijanje nereda, a u mnogima su izdate hitne naredbe koje službenicima daju veća ovlašćenja za obavljanje pretresa.

Imali smo proteste u prošlosti, ali se retko dešavalo da se održavaju više noći zaredom u gradovima širom zemlje, rekla je portparolka nacionalne policije.

Prema njenim rečima, protesti se ne održavaju samo u područjima koja su poznata kao problematična, nego su mnogo raspostranjeniji.

Holandska policija je sinoć uhapsila više od 180 ljudi kada su grupe demonstranata počele da pale vatru, bacaju kamenje i pljačkaju prodavnice u nekoliko gradova.

Do sada je uhapšeno preko 470 ljudi. Najviše agresije bilo je usmereno na pripadnike organa reda, a policija je upotrebila vodene topove u nekoliko gradova.

Bolnica u Roterdamu upozorila je rodbinu i prijatelje pacijenata da ne dolaze, nakon što su demonstranti napali zdravstvene ustanove u više gradova tokom prethodnih dana. U tom gradu sinoć je povređeno deset policajaca.

U Holandiji je u subotu stupio na snagu policijski čas, prvi od Drugog svetskog rata, uprkos činjenici da je broj novozaraženih opadao već nedeljama nakon što je Nacionalni institut za zdravlje rekao da novi soj otkriven u Velikoj Britaniji čini trećinu novih slučajeva.

Škole i prodavnice koje ne prodaju neophodne namirnice su zatvorene još sredinom decembra, a kafići i restorani dva meseca pre toga.

Izvor: Танјуг

Holandijaprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva