:

:

TV Most

clock

April 29, 2022   8:16

0

136

CG dobila novu vladu uz podršku Đukanovićevog DPS-a

Nakon tri meseca institucionalne blokade i višečasovne rasprave poslanici Skupštine Crne Gore su sinoć, u odsustvu Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, uz podršku Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, na Cetinju izabrali novu vladu na čijem čelu će biti premijer Dritan Abazović.

Abazovićeva izborna koalicija Crno na bijelo ima četiri poslanika u parlamentu.

Nova vlada je predstavljena kao "evropska" i zameniće dosadašnju izvršnu vlast koju je predvodio premijer Zdravko Krivokapić, a u kojoj je Abazović bio potpredsednik i koordinator bezbednosnih službi.

Vlada će imati 18 resora, 20 ministara, od kojih su dva bez portfelja, kao i četiri potpredsednika.

Za izbor vlade glasalo je 45 poslanika, dok su, kao što je bilo najavljeno, tri poslanika opozicionih Socijaldemokrata (SD) bili protiv.

Vladu čine predstavnici Abazovićevog građanskog pokreta URA, Socijaldemokratska partija Raška Konjevića i Socijalistička narodna partija Vladimira Jokovića, sa manjinskim strankama Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.

Formiranjem nove manjinske vlade prekrojena je izborna volja građana Crne Gore izražena na izborima 30. avgusta 2020. godine, kada je posle 30 godina vlasti Đukanovićev DPS prešao u opoziciju.

Poslanici Demokratskog fronta nisu prisustvovali sednici, jer vladu smatraju nelegalnom i neligitimnom, ali i zbog incidenta, kada je na drugi dan Uskrsa na Cetinju kamenovan autobus sa decom iz Nikšića samo zato što što su pevala i igrala kolo ispred Cetinjskog manastira.

Sednici nisu prisustvovali ni poslanici Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, koji je u februaru smenjen sa pozicije predsednika parlamenta.

Bečić je sinoć rekao da očekuje da će vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori biti veoma brzo raspisani.

Troje poslanika Socijaldemokrata nisu glasali za vladu, a lider stranke Damir Šehović je još juče to najavaio i kao glavni razlog naveo učešće SNP-a u novoj vladi, za koju je rekao da se nije odrekla tekovina nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i zato što je, kako tvrdi, ova crnogorska vlada formirana na osnovu konsultacija Jokovića sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Mandat novoizabrane vlade je ograničen na godinu dana i za to vreme ona bi trebalo da donese, između ostalog, zakon o popisu stanovništva, da potpiše Temeljni ugovor sa SPC i naravno da ubrza proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Abazović je u završnoj reči odgovorio na izlaganje pojedinih poslanika, koji su imali zamerke na rad prethodne vlade u kojoj je on bio potpredsednik i u početku "desna ruka" Krivokapića, rekavši da je ponosan na ono što je bivša vlada uradila za godinu i po dana mandata.

On je rekao i da je 30. avgust 2020. veoma značajan dan za istoriju demokratije Crne Gore, jer se, kako je kazao, tog trenutka pokazalo da glas građana nešto vredi i da smena vlasti nije nikakav bauk.

Rekao je i da se bori za bolju CG a ne za procente, te da se nada da će njegova vlada dati bolje rezultate.

"Danas smo deblokirali državni parlament, deblokiraćemo i ostalo", uverava Abazović.

Na primedbe poslanika, koji su podsetili na dešavanja od 4. septembra prošle godine na Cetinju i protesta protivljenjja ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija, Abazović je rekao da odgovornost za tadašnje događaje preuzima na sebe, kao tadašnji koordinator bezbednosnih službi.

"Nije pala krv, a suzavca ne bi bilo da bivši direktor (Veljović) nije udario policajca", rekao je Abazović.

Obećao je da će biti tolerantan sa svim strankama, a posebno je naveo da je ponosan što je SNP pristao da bude deo ove priče.

Naveo je i da Crna Gora večeras ima priliku da dobije prvog, kako je kazao, "zelenog premijera" u svetu.

Istakao je i da je put ove vlade "magistrala prema Briselu".

Izvor: T a n j u g

Crna GoraAbazovićĐukanovićnova Vlada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva