:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2024   16:31

0

108

CIK: Proces provere potpisa u toku, potrajaće neko vreme

Dok iz Evropske unije poručuju da bi izbori u četiri opštine na severu trebalo da budu održani što pre, iz Centralne izborne komisije Kosova kažu da je proces provere potpisa prikupljenih na peticiji za smenu gradonačelnika još uvek u toku, te da će potrajati neko vreme, prenosi Reporteri.

U CIK kažu da će proces provere potpisa potrajati jer se podaci koje su dobili prikupljaju u fizičkom obliku tako da ne može biti tačnog datuma kada će proces verifikacije biti završen.

Vladajuća stranka na Kosovu, ali i poznavaoci izbornih procesa, smatraju da će za raspisivanja novih izbora u četiri opštine na severu biti potrebno nekoliko meseci.

Kako je rekao za Kosova pres portparol CIK Valjmir Eljezi, po završetku procesa verifikacije potpisa CIK će obavestiti ministarstvo, predsednike skupština opština, gradonačelnike, a biće javno objavljen i odgovor CIK.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da bi novi lokalni izbori na severu Kosova trebalo da budu održani što pre i pozitivno ocenio prikupljanje potpisa građana za smenu aktuelnih predsednika.

"EU pozitivno konstatuje da je proces započeo otkako su kosovski Srbi prikupili potpise za početak procesa razrešenja predsednika, u skladu sa Administrativnim uputstvom. EU poziva kosovske vlasti da obezbede nesmetan nastavak procesa", rekao je Stano.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je ranije da izbori u opštinama sa srpskom većinom na severu mogu biti održani u narednih nekoliko meseci.

Kurti je rekao da je vlada koju vodi posvećena skorom održavanju izbora.

"To bi moglo biti ove godine, u narednih nekoliko meseci", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/RTK; Foto: Reporteri

KiMCIKizborigradonačelnicisever KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva