:

:

TV Most

Foto: T a n j u g, ilustracija

clock

April 18, 2024   21:45

0

29

CIK u Prištini obezbedila alternativne lokacije za glasanje o smeni gradonačelnika

Centralna izborna komisija u Prištini obezbedila je alternativne lokacije za organizovanje glasanja 21. aprila o smeni gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova i Metohije, nakon što su direktori 33 škole na severu KiM odbili da glasanje bude održano u zgradama škola..

Kako navodi Koha, CIK je odredila još oko 10 biračkih mesta za glasanje, što znači da će biti moguće glasati na ukupno oko 20 lokacija, prenosi T a n j u g.

,,Do sada je stiglo oko 20 potvrda o prostorima, ne mogu tačno da kažem hoće li ih biti 22 ili 23, ali biće spremno oko 20 biračkih mesa od 43 planiranih'', rekao je član CIK-a Arianit Ešljani.

On je dodao da mesta za glasanje neće biti u kontejnerima, kao kada se glasalo za izbor gradonačelnika 23. aprila prošle godine, već na javnim mestima poput sportskih hala.

Ministar policije u okviru privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja rekao je da će, ukoliko CIK zatraži da se škole stave na raspolaganje za glasanje, policija taj zahtev ispuniti.

Juče je predsednik CIK Krešnik Radonići saopštio da su direktori 33 škole na severu KiM odbili da u zgradama škola bude održano glasanje za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu.

Glasanje za smenu albanskih, nelegitimnih gradonačelnika opština na severu KiM, izabranih na izborima u aprilu 2023. na koje je izašlo svega oko tri odsto birača i koje su Srbi bojkotovali, zakazano je za 21. april.

Glasanje je zakazano nakon što su Srbi pokrenuli peticiju, koju je Priština prihvatila, ali zbog uslova koji su postavljeni, između ostalog da za smenu gradonačelnika mora da glasa 50 odsto plus jedan od upisanih birača, Srpska lista je saopštila da je njen stav da se ne izlazi na predstojeće glasanje.

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio je da su za glasanje  predviđene nemoguće procedure i ukazao da će to glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmerno povećan i da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci

Izvor: T a n j u g; foto: T a n j u g, ilustracija

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva