:

:

TV Most

SAD

clock

Decembar 27, 2022   8:59

0

75

Ciklon bomba u SAD i Kanadi odnela 56 života, američka Montana na – 45 Celzijusovih

Najmanje 56 osoba poginulo je u čudovišnoj snežnoj oluji koja besni širom SAD i Kanade. Iako će se za zapadnu američku državu Njujork prognozira novih 23 centimetara snega, meteorolozi narednih dana očekuju smirivanje oluje.

Samo 28 osoba stradalo je u zapadnoj američkoj državi Njujork, od kojih većina u Bafalu, dok cikon bomba nastavlja da pogađa Severnu Ameriku.

U delovima te države do danas se očekuje novih 23 centimetara snega, upozoravaju meteorolozi.

Smrtni slučajevi prouzrokovani olujom takođe su prijavljeni u Vermontu, Ohaju, Misuriju, Viskonsinu, Kanzasu i Koloradu. Temperature u Južnoj Floridi su pale tako nisko da su se iguane smrzle i padale sa drveća.

Zapadna američka država Montana je najteže pogođena hladnoćom, sa temperaturom koja je pala na 45 Celzijusa ispod nule.

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je proglašenje vanrednog stanja kojim se dozvoljava federalna podrška državi Njujork. "Moje srce je sa onima koji su izgubili svoje voljene ovog prazničnog vikenda", napisao je Bajden na Tviteru.

Mark Poloncarc, izvršni direktor okruga Iri u toj saveznoj državi, rekao je da su mnoge žrtve umrle od srčanih problema dok su pokušavali da očiste sneg. Neki su pronađeni mrtvi u svojim vozilima.

Guvernerka države Keti Hočul, koja je rodom iz Bafala rekla je mnoga vozila Hitne pomoći nisu uspela da stignu do najteže pogođenih područja ili su se i sama zaglavila u snegu.

Jedna lokalna porodica sa malom decom - uzrasta od dve do šest godina - morala je da čeka 11 sati pre nego što je spasena u ranim satima Božića (nedelja).

Zimske oluje sa ciklon bombom nastaju kada se vazduh koji je blizu Zemljine površine brzo podigne u atmosferu i dođe do naglog pada pritiska, najmanje 24 milibara u roku od 24 sata.

Smirenje oluje u narednih nekoliko dana

Prognostičari kažu da će se oluja u narednih nekoliko dana smiriti, ali savetuju građane da bez preke potrebe ne kreću na put.

Procenjuje se da je tokom vikenda oko 250.000 domova i preduzeća ostalo bez električne energije.

U oluji koja se proteže od Kanade do meksičke granice poginulo je 56 ljudi.

U Kanadi, centralne provincije Ontario i Kvebek, na severoistoku, podnele su najveći teret oluje.

Četiri osobe poginule su na Badnje veče kada se autobus prevrnuo na zaleđenom putu u blizini grada Merit, u zapadnoj provinciji Britanske Kolumbije.

Iz lokalne medicinske uprave za kanadski Si-Bi-Si rečeno je da su 52 osobe primljene u bolnice a da ih je 36 zadržano na lečenju.

U Okrugu Princ Edvard tokom utorka očekuje se novih 20 centimetara snega.

Izvor: RTS, BBC.com, CBC.ca

SADciklon bomba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva