:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2023   16:26

0

194

Čović: Očekivano da pregovori budu neuspešni, Beograd nema više gde da se povuče

Bivši šef koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, izjavio je danas da je za njega bilo očekivano da pregovori u Briselu budu neuspešni, jer Beograd nema više gde da se povlači, niti ima prostora za kompromise.

"Jasno je da Kurti ne želi nikakvu mirnu situaciju, da se želi radikalizacija, i da mu je to očigledno dozvoljeno, jer zemlje Kvinte svako malo pričaju kako je dole velika vladavina prava, a zapravo događaju se neke druge stvari", rekao je Čović za Tanjug.

Na pitanje da prokomentariše izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije posvećen sporazumu, on je odgovorio da su to samo njihove izjave i da nije prvi put da jedno pričaju, a drugo rade.

"Kurti da nema takvu zaleđinu ne bi mogao da funkcioniše, bolje rečeno, bio bio brzo doveden u red. Setite se svojevremeno, u vreme druge američke administracije, koliko su ga brzo sredili. Nije moj fan, ali to je Grenel uradio vrlo efikasno, onako kako oni to mogu", rekao je Čović. 

On je podsetio da postoje pokušaji napada i na Beograd, i na predsednika Srbije od strane raznih nemačkih zvaničnika, pa se onda pojave neki drugi nemački zvaničnici koji kažu da je to na nivou diplomatskih uvreda i skandala.

"Ja očekujem sa njihove strane iskrenost, a ne očekujuem ovakvo ponašanje sa izjavama, jer imate da Turska, SAD, Velika Britanija i Nemačka šalju neograničene količine oružja na prostor KiM. To sigurno nije u funkciji deeskalacije, normalizacije. Otkad je Kurti došao imamo takav stepen nenormalizacije, da to gotovo da nije viđeno, i mislim da će se to nastaviti posle svega ovoga što se desilo u Briselu", rekao je Čović i dodao da smatra da je za Kurtija briselski dijalog bila nagrada, a da se delovi nemačke vlade ponašaju u pojedinim situacijama kao Kurtijeva marketinška agencija.

Na pitanje da prokomentariše porast nasilja na KiM, Čović smatra da će biti nove eskalacije i nove radikalizacije i da predstavnici srpske nacionalne zajednice treba da budu uzdržani, da ne daju na sebe, ali i da budu bezbedni i da ne nasedaju na provokacije, kojih će zasigurno biti u narednom periodu.

Izvor: T a n j u g; Foto: Alo

KiMNebojša Čovićdijalog Beograda i Prištine

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva