:

:

TV Most

Foto: Alo

clock

Februar 01, 2022   13:41

0

107

Čović: Srbija isunila sve, nema više prostora za popuštanje

Nekadašnji šef Koordinacionog Centra za KiM Nebojša Čović ocenio je danas da američki i evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine pokušavaju da dezavuišu Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština.

"Mislim da smo došli do linije sa koje više nema povlačenja, nema popuštanja. Srbija je dala sve za Briselski sporazum. Policija, pravosuđe, institucije, obrazovanje, sve je integrisano. Zdravstvo manje više. Koliko znam, sa naše strane sve je sprovedeno, a zašto nije sa njihove. Ko je garant Briselskog sporazuma?", poručio je Čović gostujući na TV K1 i dodao da više od 40 sporazuma nije sprovedeno s prištinske strane, a koji su bili pod pokroviteljstvom EU.

On je rekao da EU i SAD dele istu viziju za Prištinu i proces dijaloga kojim se ohrabruju.

"To je spinovanje, slatke reči, svi smo Evropa i svi ćemo u Evropu. Pregovori služe da bi se pričalo o viziji, da bi se kupovalo vreme i da bi oni unapređivali svoje biografije", smatra Čović.

On je dodao da je za Prištinu konstruktivan pristup samo da se prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o modelu Istočne Belgije koji se predlaže za Zajednicu srpskih opština, Čović je rekao da je objasnio da je to jezička zajednica i da bi bila dobijena vlast bez izvršnih ovlašćenja.

"Da je to dobar model, ne bi se bunili u samoj Belgiji. Ako bi to preveli na neku našu strukturu ovde, to je nivo prava i obaveza saveta za nacionalne zajednica", naglasio je Čović.

On smatra da će problem KiM trajati i da "ne treba da se hranimo defetizmom" koga, kako je rekao, ima posebno u medijima i apeluje na ljude da imaju strpljenje.

"EU i SAD probaće da provuku rešenja koja ne mogu da prođu. Međutim, pritisci neće trajati u negodled, jer i sami imaju svoje probleme", ocenio je Čović.

Izvor: T a n j u g

KiMNebojša Čovićdijalog Beograda i PrištineEUSAD

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva