:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2022   14:44

0

122

Čović: Ukoliko Kosovo bude primljeno u SE postaviće se pitanje da li države u Evropi nastaju po zakonu jačeg

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović kazao je da pritisci na Srbiju nisu neočekivani i da će se, ako Kosovo postane članica Saveta Evrope, postaviti pitanje na koji način nastaju države u Evropi, prenosi Pink.

"Ima jako puno licemerja tu. U Savet Evrope hoćete da primite teritoriju. I to deo međunarodno priznate države, članice UN, koju ste brutalnom agresijom NATO okupirali od Srbije. Ako bi bili principijelni, ali toga nema, kao što i istina svaki dan umire, Katalonija je bila država, Kosovo nikada nije. Što to Borelj tamo ne primeni", rekao je Čović.

Čović je dodao da, ako Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, postavlja se pitanje kako se prave države u Evropi i u svetu i da li je to zakon jačeg.

On je ocenio da Zapad nikada neće priznati da su Donbas i Lugansk nezavisne države ili deo Rusije, a da je slična situacija i sa Krimom.

"Imate ogroman paradoks, da oni vrše pritisak na nas da mi priznamo nezavisnost Kosova i Metohije kako bi izbili to kao argumentaciju Rusima iz ruku. Ako mi uvedemo sankcije Rusiji, hoće li oni povući pirznanje nezavisnosti Kosova i zaustaviti pritisak na nas da to učinimo", rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, trenutni pritisci nisu neočekivani, veliki su i verovatno će se pojačavati.

"Sve ovo sa Savetom Evrope je visok stepen cinizma i licemerja, ali me ne bi čudilo da bude još viši. Mislim da će oni 23. juna imati sastanak lidera EU sa predsetavnicima Zapadnog Balkana. Da su hteli oni bi ovaj prostor odavno integrisali, što bi bilo jedino lekovito rešenje. U slučaju korone smo jasno videli kakva je solidarnost u EU", navodi on.

Čović je ukazao da Srbi konstantno žive u atomosferi pritiska.

"Setite se posle 1945. godine, pa tamo 1948. kakvi su pritisci bili na Titovu Jugoslaviju da se opredeli hoće li na Istok ili na Zapad. Mislim da je Tito sasvim dobro izbalansirao i da se odluka o neutralnosti pokazala ispravnom", podsetio je Čović.

Izvor: Kosovo online/Pink.rs; Foto: sportstar

KiMNebojša ČovićSavet Evrope

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva