:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2022   13:32

0

129

Čović: Verujem da će preregistracija biti odložena

Bivši šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović očekuje da će Priština odložiti odluku o preregistraciji tablica na 10 meseci i veruje da neće biti incidenata posle isteka roka koji je vlada privremenih institucija u Prištini postavila za prerigistraciju vozila sa oznakama gradova na KiM na tablice RKS.

U izjavi za T a n j u g, Čović je istakao da se slaže sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je rekao da su RKS tablice neprihvatljive za Srbe iz južne pokrajine i Beograd.

"Jednostavno, Srbija nema više šta da da. Ovaj put će dobiti ništa, a za dalje ćemo videti. To je realan stav", poručio je Čović.

On se nada da će Priština odložiti odluku o preregistraciji s obzirom da su se, kako kaže, visoki autoriteti međunarodnih struktura angažovali na tome - Amerikanci, predsednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lajen, specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

"Očekujem da će se to prolongirati za 10 meseci, ali iskreno, to vreme će brzo proći, tako da mora da se nađe neko rešenje koje neće dodatno ugroziti naše državne i nacionalne interese i neće ugroziti naš suverenitet kao države", rekao je Čović.

On veruje da neće biti sukoba tim povodom, osim možda nekih sporadičnih, ali naglašava da i ako ih bude, bilo koje vrste, odgovornost za to snose isključivo KFOR, međunarodna zajednica, pa zatim specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel EscobarEskobar, Ursula fon Der Lajen, Lajček i Priština.

"Nikako ni centralna Srbija ni srpska zajednica na KiM, koja može da bude samo žrtva u nekom nasilju koje, eventualno, imaju u planu", ističe bivši šef Koordinacionog centra za KiM.

Na konstataciju da SAD i EU vrše pritisak na Prištinu da odloži odluku o preregistraciji, Čović odgovara da kada međunarodna zajednica priča o pritiscima na Aljbina Kurtija, to znači da mi treba da budemo veoma oprezni.

Kako je rekao, oni jedno pričaju, a drugo rade i to smo već prošli i sada smo već iskusni u tim njihovim, kako tvrdi manipulativnim i licemernim radnjama.

Upravljački uređaj kada su Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i ostali u pitanju, dodaje, nije kod nas, već u međunarodnim upravljačkim strukturama.

"Ta kriminalna paradržava ne može da funkcioniše bez američkih para i para EU. Upravljački mehanizam je kod njih. Neka disciplinuju Kurtija. Nije bilo tako davno, kada je Trampova administracija vrlo prosto disciplinovala Kurtija", ističe Čović.

On smatra da se međunarodnoj zajednici žuri, jer se bliži 8. novembar i izbori u SAD, a kako kaže, ne ide im baš ne ide kako su zacrtali u sukobu u Ukrajini.

Sa druge strane kaže da se svet menja, da dolazi do nove preraspodele moći u svetu i da je to proces koji će trajati mnogo godina.

"Desiće se ono što mora da se desi, jer svet na ovakvim postavkama teško da može više da funkcioniše. Prošlo je vreme kolonija i kolonijalizma", smatra Čović.

Što se nas tiče, kaže, mi treba da budemo strpljivi, što nije naša odlika i da ne trčimo na prugu kojom ide voz 400 kilometara na sat.

"Na žalost, nismo mogli da biramo vreme kada ćemo da se rodimo. Živimo u takvom vremenu i takvom periodu, koji je istorijski interesantan, ali je i mučan. Mi smo napaćeni, namučeni, teško nam je ali moramo da izdržimo zbog generacija koje dolaze", poručio je Čović.

Izvor: T a n j u g

Nebojša ČovićKiMpreregistracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva