:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2022   16:57

0

136

Čović: Zahtev za prijem Kosova u Savet Evrope direktna pretnja Srbiji  

Bivši potpredsednik Vlade Srbije i bivši šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je da je skandalozno da neko, bilo koja zemlja članica Saveta Evrope i razmišlja, a ne da daje podršku članstvu Kosova u Savetu Evrope, prenosi Pink.

"To je teritorija koja je okupirana, koja pripada Republici Srbiji. To je teritorija koja nije priznata u UN", rekao je Čović.

Kako je dodao, to je teriotorija na kojoj postoji albanski rasistički terorizam.

"Sa ovim je poslata poruka šta se radi. Ja već duže vremena govorim da Briselski sporazum više ne postoji. On se evo već 9 godina ne sprovodi i očigledno se koristi za kupovinu vremena”, rekao je Čović povodom podnošenja zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Ističe da se sada videlo da ni "vašingtonska pisma o namerama", kako naziva Vašingtonski sporazum, takođe ne postoji.

"Ovo su direktne pretnje u smislu trgovine. Prete Srbiji uvođenjem Kosova u Savet Evrope, i žele da izvrše pritisak zbog sankcija Rusiji. Ukoliko se to desi, to više neće biti partnerstvo za mir, već za nemir", rekao je Čović.

Kako kaže, Srbija nema pravo da trguje sa nacionalnim i državnim interesima. Dodaje da stalno igraju na priču kupovine vremena.

"Više se ne postavljaju tehnička pitanja, zapravo ne znam o čemu više imamo da pričamo. Mislim da je Nemačka ključna, kao i Velika Britanija. Takođe, američka priča je iza svega ovoga, dok ni Francuzi nisu skroz bezgrešni. Međutim, Nemačka je, smatram, ključna", rekao je Čović.
Kako kaže, pozicija Srbije nije ni malo laka, nalazi se u neprijateljskom okruženju, ali dodaje, ima poverenja u to kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić vuče određene poteze.

"Postojaće odluke koje će biti te snage i veličine koje će morati da budu referendumske", rekao je Čović.

Izvor: Kosovo online/Pink.rs

KiMČovićSavet Evrope
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva