:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2021   20:24

0

177

Crveni krst Srbije obeležava jubilej – 145 godina humanosti

Crveni krst Srbije obeležava 145 godina postojanja. Ta organizacija, u prethodnih 10 meseci, pružila je 650 hiljada puta direktnu pomoć pojedincima pomogođenim epidemijom koronavirusa. Kao i 1876. godine, humanost, nepristrasnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost ostaju motivi zaposlenih, volontera i saradnika te organizacije.

Deo tima, koji je od početka pandemije prešao 823 hiljade kilometara širom Srbije kako bi pomogli najugroženijima čine volonteri, različitih starosnih grupa. Osim što pružaju informacije u kovid bolnicama ili pomažu u Narodnim kuhinjama, organizuju i akcije dobrovoljnog davanja krvi.

"Došla sam preko akcije prve pomoći, zajedno smo krenuli, stekli nove prijatelje, družimo se, samim tim radimo nešto lepo za našu okolinu", kaže Iva Mitić. 

U vreme vanrednog stanja nekima su bili i poslednja slamka.

"Pomagali smo najstrijima, kupovale namirnice, lekove, bile smo podeljene u timove, osim toga, kada je regularno stanje radimo i vežbe prve pomoći, takmičimo se", ističe Jovana Đoršević. 

Srpsko društvo Crvenog krsta počelo je s 2.000 članova da bi danas stigli do više od 60.000 volontera, 130.000 članova i oko 700 zaposlenih.

U prethodnoj godini, morali su da se reorganizuju, ali prioritet je ostala briga o najugroženijima.

"Za Crveni krst je povoljno bilo što smo od decembra počeli da primamo informacije o jednoj nezabeleženoj bolesti, u martu po pojavi prvih slučajeva bili smo spremni da se prilagodimo", navodi Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta. 

Poučeni iskustvom iz 2014. godine, kada se pokazalo da je uz pakete hrane i higijenskih sredstava izuzetno važna i psihosocijalna pomoć, pokrenuli su info-linije.

Miladinović ističe da je stiglo više o 320.000 poziva. 

Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je na inicijativu doktora Vladana Đorđevića. To je bilo i jedno od prvih 15 društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u čitavom svetu, osnovano 13 godina posle prve Međunarodne konferencije.

Izvor: RTS

Crveni krstSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva