:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 23, 2018   12:10

0

295

Cunami u Indoneziji, više od 220 poginulih

Najmanje 222 osobe su poginule, a 843 su povređene u cunamiju koji je sinoć pogodio plaže oko Sundskog prolaza, između Jave i Sumatre. Cunami su pokrenula podmorska klizišta do kojih je došlo usled erupcije vulkana Anak Krakatau. Talasi su bili visoki i zbog neuobičajeno velike plime u vreme punog meseca.

Razorni cunami je zbrisao više stotina kuća, dok su brojni hoteli blizu plaža teško oštećeni. Putevi su blokirani ostacima oštećenih kuća, mnogo je prevrnutih automobila i srušenih stabala.

"Naš senzor je registrovao potres u 21 sat po lokalnom vremenu, a isti su i podaci sa ostrva Sertung", rekao je Rahmat Triono iz indonežanske Agencije za geofiziku i klimatologiju. 

Prema njegovim rečima, na osnovu svih tih podataka, potvrđeno je da je do cunamija došlo zbog erupcije vulkana Anak Krakatoa.

Lokalne vlasti su upozorile stanovništvo i turiste u obalskim područjima oko Sundskog prolaza da se drže dalje od plaža, a upozorenje na visoku plimu ostane na snazi i narednih nekoliko dana. 

Očekuje se da će broj nastradalih i visina materijalne štete porasti.

Građani tvrde da nije bilo znakova upozorenja poput vode koja se povlači ili potresa pre nego što su talasi visine dva metra udarili u obalsko područje.  

Vulkan jesmešten u Sundskom prolazu, "naslednik" je vulkana Krakatau, raznetog u katastrofalnoj erupciji 1883. godine, koja je odnela oko 120.000 života. 

Izvor: RTS

cunamiIndonezija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva