:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2022   20:50

0

136

Da li će viša cena mleka napuniti rafove ili je problem mnogo veći

Vlada je izmenila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i za devet dinara podigla najvišu prodajnu cenu dugotrajnog mleka na 128,99 dinara po litru. Istovremeno, trgovcima je naloženo da smanje maržu na sve vrste dugotrajnih mleka sa 12 odsto na maksimum pet odsto. Ta odluka usledila je posle višednevnih nestašica mleka u prodavnicama, s ciljem da reguliše snabdevenost.

Slike praznih rafova na kojima inače stoji mleko poslednjih dana stižu iz gotovo svih krajeva Srbije. Prvobitna potraga za dugotrajnim mlekom ubrzo se proširila i na kratkotrajno.

"Ljudi svakodnevno dolaze, traže zbog dece. Znate u svakoj kući mora da bude mleka, makar jedan litar dnevno", kaže Miomira Mišić, prodavačica.

Jedan Vranjanac kaže da je situacija vrlo nezgodna, kao i da su obišli sve radnje u gradu, ali da mleka nigde nema.

"Zadnji put je dobijeno pre petnaestak dana. To je zadnja isporuka bila iz 'Imleka'", dodaje Jasmina Nedeljković, prodavačica.

Imlek: Nema razloga za brigu

Iz te kompanije, koja je najveći prerađivač i otkupljivač mleka, uveravaju da nema mesta panici. Obrazlažu – veći troškovi proizvodnje sirovog mleka i suša doveli su do manjeg otkupa.

"Poremećaj na tržištu mleka jeste nastao kao posledica tih okolnosti, ali nikako nije u dimenzijama koje ugrožavaju kontinuirano snabdevanje tržišta Srbije mlekom i mlečnim proizvodima. Razloga za brigu da će biti trajne nestašice mleka nema", navode iz "Imleka".

Iz Privredne komore Srbije ističu da je usled priče u javnosti o mleku i potencijalnim problemima o isporukama došlo i do rasta tražnje.

"Ako vi imate trgovce koji su sve svoje raspoložive količine stavili na raspolaganje potrošačima i imate za 20 odsto u proseku veću tražnju za dugotrajnim mlekom mi dobijemo to da jedan, dva dana vidimo prazne police", ističe Željko Malinović iz PKS-a.

U oko 10.000 gazdinstava proizvodnja mleka ugašena

Dok raste tražnja, proizvodnja mleka pada. Na to godinama upozoravaju farmeri, ali i zvanična statistika – u oko 10.000 gazdinstava proizvodnja mleka je ugašena. Glavni razlog – visoki troškovi.

"Maltene sve poskupelo, zamislite da je džak od 25 kilograma ureje 3.300 dinara, treba mi više od dva litra mleka za đak đubriva, da ne kažem nafta, hrana, kukuruz, koncentrati", kaže Predrag Čikiriz, farmer iz Mršinaca.

Zato već šest godina farmeri imaju isti zahtev da mleko zaštiti država da propiše minimalnu otkupnu cenu.

"Ono što nama mlekare plaćaju trenutno jeste ispod ispod 40 centi, cena mleka u EU je 65 centi i to je neka minimalna otkupna cena mleka koju mi u ovom trenutku moramo da imamo, s tim što je upitno i da nam mlekare plate tu cenu da li mi ovo možemo uopšte da zaustavimo. Tako da bez velike pomoći države, mi preživeti nećemo", objašnjava Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda.

Država je današnjom odlukom, uz podizanje najveće dozvoljene cene dugotrajnog mleka na gotovo 129 dinara, ograničila i maržu trgovaca na najviše pet odsto. Do kraja meseca zabranjen je i izvoz mleka i pojedinih mlečnih proizvoda. Osim u Severnu Makedoniju i Albaniju.

Izvor: RTS

cena mlekaVlada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva